Platform üyeleri dün Eğitim-Sen Çorum Şubesi önünde bir araya gelerek, ellerindeki döviz ve pankartlarla geçtiğimiz Perşembe gecesi Meclis’te görüşülmeye başlanan yasa önergesini protesto ettiler.
Platform adına basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Çorum Şubesi Kadın Sekreteri Evrim Gülez, AKP Hükûmeti’nin, cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin Perşembe gece yarısı Meclis’e bir önerge sunduğunu anımsatarak, “Bu önerge ile 4 bin tecavüzcüye tahliye yolu açılacak.” dedi.
Adalet Bakanlığı verilerine göre bir yılda adliyeye taşınan çocuğa yönelik cinsel istismar sayısının 16 bin 957’ye ulaştığını anımsatan Evrim Gülez, “Yargıya taşınan istismar vakalarından 13 bin 968 mahkûmiyet kararı çıktı. Türkiye, bu düzenlemeyi hayata geçirdiği anda çocuk cinsel eylemlilik rıza yaşında dünyanın en düşük yaşını belirlemiş olan tek ülke olacaktır. Böylesi bir durum çocuğun üstün yararının korunması ilkesine aykırıdır. Çocuğun insan hakları gereklerinin yerine getirilmesi ve bu konuda elde edilen kazanımların kaybedilmesi anlamına gelecektir.” diye konuştu.
Türkiye’de çocuk istismarının sistematik ve yaygın olarak işlendiğine dikkat çeken Gülez, “Çocuk yaşta evlilikler, cinsel istismarın sürekli hâle getirilmiş biçimidir. AKP hükümeti, eril ve cinsiyet eşitliğini reddeden bir anlayışla cinsel istismarı meşrulaştırıp yasal hâle getiriyor. AKP'nin cinsel istismara uğrayan çocukları evlendirip tecavüzcüyü kurtarma planının gece yarısı Meclis’e getirilmesi yetmemiş gibi Adalet Bakanı’nın yaptığı açıklamada, ‘Tecavüzcüleri kesinlikle kapsamıyor,  ancak çocuklarla evlenenlere uygulanacak’ demesi, niyeti apaçık ortaya koymuştur. Bu yasayı Meclis’e getirenlere son kez sesleniyoruz. O yasa geri çekilecek! Sizinle tartışmayacağız! Hangi kanunda, hangi kitapta yazarsa yazsın, bizim kitabımızda yazan tek bir yasa var: Tecavüz suçtur, meşrulaştırılamaz! Hiçbir kız çocuğunun yetişkin bir erkeğe peşkeş çekilmesi hiçbir değerle, kültürle, dinle savunulamaz! Hiçbir kadın tecavüzcüsüyle evlenmeye zorlanamaz! Kadınlar, kız çocukları ‘ailenin ve babalarının malı’ değildir! Kadınlar kendi hayatlarının, bedenlerinin, geleceklerinin sahibidir. Tek bir kız çocuğunu bile sizin iktidarınıza kurban etmeyeceğiz! Koruduğunuz, teşvik ettiğiniz tüm tecavüzcülerle birlikte bu ülkenin kadınlarına hesap vereceksiniz! O yasa geri çekilene kadar tüm kadınları gece-gündüz demeden; işte, evde, sokakta, Meclis’te ve meydanda; ellerindeki her türlü araçla tecavüzcülere karşı direnişe çağırıyoruz!” ifadelerini kullandı.
Basın açıklaması sonrasında Çorum Kadın Platformu üyeleri önergeyi Meclis’e sunan AKP milletvekillerine yasa teklifini geri çekmeleri talebiyle Hürriyet Meydanı’ndaki PTT’den faks gönderdiler.


(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim