TUİK verilerine göre boşanmaların en çok evliliğin ilk 5 yılı içinde gerçekleştiğini belirten Odabaş, bu oranın tüm boşanmalar içinde %35’e tekabül ettiğini 6-10 yıl arasındaki toplam boşanma oranının %21, 11-15 yıl arasındaki evliliklerin toplam boşanmalardaki oranının da %14 olduğunu anlatı.

Boşanma sebepleri ile ilgili istatistiklerde geçimsizliğin %96 gibi bir orana sahip olduğunu, bunu terk, zina ve cana kast gibi sebeplerin izlediğini ifade etti.

Verilere göre ülkede 10 yıl içinde 100 bin çiftin evlendiğini 1 milyon 151 bin çiftin ise boşandığını vurgulayan Ali Sami Odabaş, boşanan çift sayısının 206 yılında 93 bin 489 iken 2015 yılında ise 131 bin 830, 2016 yılında ise 126 bin 164 olduğunu kaydetti.

2015 yılında 131 bin 830 boşanmanın yaklaşık %97’sinin sebebinin geçimsizlik olduğunu dile getiren Odabaş, 206 yılında 1.35 olan boşanma hızının 2015 yılında 1.69’a yükseldiğini 2016 yılında ise 1.59 olduğunu söyledi.

19 KÖYE SÜT SOĞUTMA TANKI ALINACAK

Merkez ve ilçelerdeki köylerde vatandaşlardan toplanan sütlerin kalitelerinin bozulmadan hijyen koşullarına uygun şekilde toplama merkezlerine ulaştırılması amacıyla Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Soğuk Süt Zincirini Destekleme Projesi’ne 1 tonluk 19 adet süt soğutma tankı alımı İl Genel Meclisi üyeleri tarafından kabul edildi.

Konuyla ilgili komisyon raporunu okuyan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mustafa Çelik, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanan “Soğuk Süt Zincirini Destekleme Projesi” ile Çorum merkez ve ilçelerin köylerinde yaşayan süt üretimi yapan vatandaşlara büyük kolaylıklar sağlanacağını ifade etti. Proje ile birlikte, sağılan sütün en kısa sürede toplama merkezine ulaşmasının sağlanacağını ifade eden Çelik, toplanan sütün hijyeni ve kalitesinin arttırılmış olacağını, kalite primi ile daha yüksek fiyattan satılıp gelirin artacağını, somatik hücre ve bakteri sayısı azalacağını belirtti. Çelik, “Tüketicilere kaliteli süt sunulacak, üreticinin örgütlü yapısı güçlenecek, süt işleme sanayinin üretim maliyeti azalacak, kaliteli süt kullanımı ile yüksek katma değere sahip ürün üretilecek, kayıtlı süt miktarını arttırılacak, hayvan sağlığı tedbirlerinin zamanında alınması kolaylaşacaktır. Belirtilen bu faydaları nedeniyle, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanan “Soğuk Süt Zincirini Destekleme Projesi” ne İl Özel İdaresi tarafından 350.000,00 TL’lik finansman sağlanarak projeye maddi destek verilmesi Komisyonumuzca uygun bulunmuştur” dedi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim