Ülke genelinde köyden kente göç öylesine hızlandı ki, 2018 yılı sonunda, Türkiye’nin 80 milyon 810 bin olan nüfusunun % 92.5’i kentlerde, % 7.5’i köylerde yaşar hale geldi. Çorum’da ise 528.422 il nüfusunun 392.654’ü kentlerde, 135.768’i köylerde yaşıyor. Oransal olarak yaklaşık % 75’e % 25.

Bugün, tarımın gerilemesine ve kırsalda geçim koşullarının zorlaşmasına dayalı olarak kentlere yığılmanın getirdiği sosyal, kültürel, ekonomik pek çok sorunla karşı karşıya kalmış durumdayız. En başta, kentlerin varoşlarında sosyal yardımla geçinen milyonluk kitleler oluştu.

Buna karşılık, köyler neredeyse tamamen boşaldı. Belirli sayıda nüfusu muhafaza eden köyler istisna sayılıyor. Çoğu köylerde üç-beş aile ancak oturuyor. Ama, 31 Mart yerel seçimleri öncesi, boşalmış köylerin seçmenle dolduğuna tanık olunuyor.

Özellikle muhtarlık seçimleri ile ilgili olmak üzere, kentlerde oturan kimi aileler, köyde oturuyormuş gibi kendilerini köyün seçmen kütüğüne yazdırıyorlar. Oysa bu, yasal da değil, adil de…Seçim çevreleri açısından, milli iradenin, gerçekçi biçimde sandığa yansımasını engelleyecek bir gelişme.

Çorum Nüfus Müdürü Aziz Önal, 24 Aralık 2018 tarihinde yaptığı açıklamada, köylere adres beyanında bulunan, ancak köyde oturmadığı tespit edilenlerin kayıtlarının silindiğini hatırlatarak, gerçek adres beyanlarının 17 Ocak 2019 tarihine kadar yapılması gerektiğini bildirmişti.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim