Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bir grup FETÖ/PDY unsuru tarafından 15 Temmuz gecesi başlatılan darbe girişiminin ardından ülke genelinde sürdürülen demokrasi nöbetlerine ara verildi.
Çorum Belediyesi’nin öncülüğünde siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle 27 gündür demokrasi nöbetlerine büyük bir katılımla destek veren Çorumlular dün gece son nöbetlerini tuttu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın demokrasi nöbetlerine ara verilmesi kararının ardından son kez Hürriyet Meydanı’nda toplanan binlerce vatandaş demokrasiye sahip çıktı. Demokrasi nöbetinde AK Parti İl Başkanı Rumi Bekiroğlu ve AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yaşar Anaç ile birlikte alandaki platforma çıkan Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü vatandaşlara hitap ederken, İl Müftü Ahmet Akın tarafından dua edildi.
Türkiye’ye kurulan tuzağın milletçe boşa çıkardığını söyleyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda belediye başkanı olduğunda büyükşehir belediyeciliğinin nasıl yapıldığını hem Türkiye’ye hem dünyaya gösterdiğini vurgulayan Başkan Külcü, bir kısım korkak şer odaklarının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünü kesmeye çalışsa da Allah’ın ve milletin onun önünü açtığını ve başbakan olduğunu belirtti.
2007 yılında yapılan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçtirilmediğine dikkat çeken Külcü, “2007 yılında bize cumhurbaşkanı seçtirmediler. Adeta maç oynanırken oyunun kurallarını değiştirdiler. Turgut Özal’ı seçen, Süleyman Demirel’i seçen, Ahmet Necdet Sezer’i seçen Anayasa’da bize gelince 367 şartı getirildi. Millet devreye girdi oyunu bozdu. Millet bir kez daha kendi önünü, devletin önünü açtı ve reise yürü dedi. Yürüdük ve 10 Kasım 2014’e geldik. İlk defa bu millet cumhur reisini kendisi seçti. O güne kadar 2-3 genel başkan otururlar bir karanlık odada kendilerine nereden ilham gelirse, kulaklarına hangi isim fısıldanırsa onu seçerlerdi. Bunu başaramazlarsa gelirler toplarıyla tanklarıyla onu seçerdi. Millet buna dur diyerek yeter söz de milletin karar da milletin dedi. O günden bugüne cumhurbaşkanlığı nasıl yapılır cumhur ile reis nasıl olur hem dünyaya hem de üst akıl denilen yerlere gösteriyor” dedi.
Erdoğan’ın durdurulamayınca şer odaklarının bir araya gelerek tanklarıyla, toplarıyla FETÖ’nün yetiştirdiği eli kanlı katiller ve ihanet şebekeleriyle bir darbe girişiminde bulunduklarını anlatan Başkan Külcü, “Cumhurbaşkanımız şimdide size Anayasada sadece yazan ama şimdiye kadar hiçbir cumhurbaşkanına, sivil iradeye hiçbir zaman telaffuz dahi ettirilmeyen başkomutanlık nasıl yapılır onu gösteriyor. Başkomutanlık nasıl yapılır? Birileri ortaya çıkınca şapkanızı alıp giderseniz sizden başkomutan olmaz. Eğer lider taşın ardına saklanırsa millet onun ardına saklanır. Ama lider ‘öleceksem milletimin içinde öleyim’ diyerek uçağına binip savaş uçaklarının arasından İstanbul’a gelirse millette meydanlara gelir. 15 Temmuz akşamından beri uyumadınız. Evlerinizde gitmediniz. Çoluk çocuk yüzü görmediniz. Beşikteki çocuklarıyla buraya gelmenler oldu. Allah sizden razı olsun. Allah birliğimizi, dirliğimizi, kardeşliğimizi daim etsin” ifadelerini kullandı.



Saat Kulesi’nden ilk kez sala okundu
Demokrasi nöbetinin son gecesinde bir ilkte yaşandı. Din Görevlisi Hasan Çakmak, gece Çorum’un simgesi olan ve 7-8 Hasan Paşa tarafından yaptırılan Saat Kulesi’ne çıkarak sala okudu. Saat kulesinden ilk kez sala okunurken vatandaşlarda büyük bir huşu içinde okunan salayı dinledi. Demokrasi nöbetleri ilahiler, Kur’an-ı Kerim tilavetleri ve sema gösterilerinin ardından sona erdi. Nöbete katılan vatandaşlar daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’ın Külliye’de düzenlenen son gece mitingindeki konuşmalarını Belediye önündeki dev ekrandan izlediler.




(İHA)
Editör: TE Bilisim