BİK Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi ve Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen’in de katıldığı toplantıda, ‘Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Hakkında Genel Kurul Kararı’ taslak metni ile ilgili istişarelerde bulunuldu.
Toplantıya ayrıca BİK Genel Kurulu Üyeleri’nden Türkiye'de Yeniçağ Gazetesi sahibi Ahmet Çelik, Milli Gazete sahibi Ömer Yüksel Özek, Son Söz Gazetesi sahibi Abdi Pehlivan, Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri Mustafa Arslan ve M. Nuri Kolaylı, Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Savaş Nigar, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Muharrem Özen, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Karakoç, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ergün Yolcu, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. A. Oğuzhan Kavaklı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve TRT Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Av. Recep Şahin de katıldı.
Toplantı ile ilgili olarak BİK’in resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“BİK Yönetim Kurulu’nun, 29 Temmuz 2016 tarihinde yapılan toplantısında Genel Müdürlük tarafından yapılan çalışmalar sonucu hazırlanan taslak metin üzerinde bazı değişiklikler yapılmak suretiyle nihai şeklini aldı ve bu hali ile metnin görüşülerek karara bağlanmak üzere, 24 – 26 Ağustos 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek Genel Kurul toplantısına sevk edilmesine karar verildi.
Bilindiği üzere ‘Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair 195 Sayılı Kanun Uyarınca Yayınlanacak İlan ve Reklamlar İle Bunları Yayınlayacak Mevkuteler Hakkında 15 Şubat 1977 tarih ve 67 sayılı Genel Kurul kararı’ alınmış ve bu kararın muhtelif maddeleri, sonuncusu ve en kapsamlısı Genel Kurul’un 2008 yılı Aralık ayındaki olağanüstü toplantısında olmak üzere birçok kez tadil edilmişti.
Genel Kurul’un 25 – 27 Kasım 2015 tarihlerinde yapılan toplantısında bahse konu 67 sayılı Genel Kurul kararının; bilhassa iletişim teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler başta olmak üzere içinde bulunduğumuz dijital çağın gerekleri doğrultusunda gözden geçirilmesinin uygun olacağı dile getirilmiş ve bunun üzerine Yönetim Kurulu, Genel Müdürlük’ten bu konuda gerekli çalışmaları yapmasını talep etmişti.
YENİ YÖNETMELİK İÇİN MUTABAKAT
Toplantının açılış konuşmasını yapan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Yakup Karaca, yapılacak oturumlarda resmi ilanların günümüz şartlarında dağıtım ve yayınlamasına dair önemli konu ve hususlarla ilgili düzenlemenin gözden geçirileceğini ifade ederek, Kurum ve yazılı basın sektörünün geleceği bakımından son derece önemli olan bu toplantıya katılan Genel Kurul üyelerine teşekkür etti.
Karaca ayrıca 67 sayılı karar isminin ‘Basın İlan Kurumu Yönetmeliği’ olarak değiştirilmesinin yerinde olacağını, diğer yandan 1977 yılında kabul edilen metnin zaman içinde revizyona uğrayarak sistematiğinin de bozulduğunu ve mevzuat içerisinde ayıklanması gereken metinlerin olduğunu belirtti. Dijitalleşmenin hüküm sürdüğü bir dönemden geçildiğini de vurgulayan Yakup Karaca, son olarak yapılacak çalışmaların Genel Kurul’un 24 ve 26 Ağustos 2016 tarihlerinde gerçekleştirilecek toplantısına ışık tutacağını, en azından belirli konularda mutabakata varılacağını umduğunu söyledi.
BİK Genel Müdürü Karaca’nın konuşmasının ardından daha önce Genel Kurul üyelerine ulaştırılmış olunan Yönetim Kurulu’nun ‘1 Numaralı Teklifi’ üzerinde ön bir değerlendirme yapılması hususunda Basın ve Tarafsızlar Grubu ayrı ayrı toplanarak anılan teklif çalışılmasını görüştü.
Görüşmelerin hitamındaki kapanış oturumunda ise her iki grubun birer temsilcisi grupları adına sözü edilen ‘1 Numaralı Teklif’e dair değişiklik önerileri hakkında katılımcılara bilgi verdikten sonra yine her iki grup tarafından yapılan değişiklik önerileri üzerinde mutabık kalınarak bu değişiklik önerilerinin mevcut metne dercedilmesi ve akabinde yeni metnin Genel Kurul’un Ağustos ayındaki toplantısına önerge olarak getirilmesi yönünde karar verildi.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim