Çorum Belediyesi’nin evsahipliğinde Yıldız Park Düğün Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Müftüsü Dr. Ahmet Akın, Belediye Başkan Yardımcıları Zeki Gül, Turhan Candan, Müftü Yardımcıları Ahmet Süzen, Abdullah Pamuklu, Diyanet-Sen Şube Başkanı Ali Yıldız, İnsanı Değerler Platform Dönem Sözcüsü ve Akşemsettin Camii Hatibi Zeki Kanbur ile çok sayıda din görevlisi katıldı.

Huzurevi imam hatibi Osman Yankun tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda Programda Diyanet Sen Şube Başkanı Yıldız, Müftü Akın ve Başkan Külcü birer konuşma yaptılar. Yemek programı ile devam eden etkinlikte dua ise Müftü Akın tarafından gerçekleştirildi. Din hizmetlerine desteği için Belediye Başkanı Külcü’ye bir hediye verilirken, buluşma hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.

“AYASOFYA’NIN ZİNCİRİ KIRILMALI”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda bu yıl tema olarak “Cami, Şehir ve Medeniyet” konusunu öne çıkaracağını söyleyerek konuşmasına başlayan Ali Yıldız, İslam şehirlerinin ezanlarla dalgalandığını, ezanların sustuğu Kudüs gibi yerlerde bulunduğunu ve ezanların bir milletin bağımsızlığını temsil ettiğini kaydetti.

Camilerin Müslümanların mabedi olduğunu ve hiçbir caminin din görevlisiz düşünülemeyeceğini belirten Yıldız, Ayasofya’da zincirlerin kırılması gerektiğini, aksi halde İstanbul için İslam kenti denilemeyeceğini vurguladı. Şehirlerin camiler ve din görevlilerinden bağımsız düşünülemeyeceğini kaydederek Müslümanların medeniyetin efendisi olduğunu, ama şimdi bu efendilere pranga vurulmaya çalışıldığını vurgulayan Diyanet-Sen Şube Başkanı Yıldız, “Medeniyeti inşaa eden İslamdır. İslam’ın yetim bırakıldığını gördükçe temsil ettiğimiz dine karşı mahcup oluyoruz. Büyük bir vebal altındayız. İslam medeniyeti bir olmalı, iri olmalı ve diri olmalıdır” dedi.

Din görevlilerinin toplumun kanaat önderleri olduğunu ifade eden Yıldız, din hizmetlerine bugüne kadar bir çok yönden destek veren Belediye Başkanı Külcü’ye de din görevlileri adına yaptığı bütün çalışmalar için teşekkür etti.

“KÜLCÜ ÖRNEK OLDU”

İslam dünyasında medeniyetin Peygamber Efendimiz döneminde Medine’de kurulmaya başlandığını, Şam’ın ardından Fatih’in fethi ile İstanbul’da devam ettiğini, daha sonra Saraybosna ve Kosova gibi gidilen her yere camiler inşaa edilerek İslam mührünün vurulduğunu söyleyen Müftü Ahmet Akın ise “Bizim medeniyetimiz bir yere cami yaptığında yanına okulu, imarethanesi, hamamı, hastanesi, hepsini birlikte götüren bir medeniyettir. Omzunda heybesi ile halka hizmet götürmeye çalışan din görevlilerinden bugün her türlü imkana sahip din görevlileri haline geldik. Din görevlilerinin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı dönemleri yaşadık. Bugüne kadar çok yol alındı. Bu kapsamda 4-6 yaş çocuklar için Kur’an kursları açan Çorum Belediyesi ülkeye örnek bir hizmeti hayata geçirdi. Külcü gibi başkanlar ülkede çoğaldığı ölçüde Diyanet daha fazla yol alabilir. Hizmetleri için Muzaffer Külcü’ye ve ekibine sonsuz teşekkür ediyoruz” dedi.

“CAMİLER SADECE NAMAZ KILINAN YERLER DEĞİLDİR”

Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın genel olarak Diyanet teşkilatı ve Müslümanların nefis muhasebesi yapmasına vesile olmasını dileyerek cami meselesine sadece namaz kılınan yer olarak bakılmaması gerektiğini, camileri ahlaka, adaba, sünnete ve Kur’an’a aykırı olmadığı sürece her iş için kullanabileceğimizi anlatan Başkan Külcü; “Camiler Peygamber Efendimiz zamanında dünya meselelerinin görüşüldüğü istişareleri yapıldığı yerlerdi. Hatta ondan sonra da bu devam etmiştir. Günümüzde ise namaz kılıp çıkılıyor. Hac ve Umre’ye gittiğimizde Beytullah’ta nasıl her iş konuşuluyorsa, yenilip içilebiliyorsa, burada da öyle olmalıdır. Camiler Beytullah’ın şubesidir. Bizim bu algıdan kurtulmamız lazım. Mesela 4-6 yaş Kur’an kurslarına çocukların gelmesini bazı kesimler eleştiriyor. Çocuklarımız camilere rahatlıkla gelebilmelidir. Onlar camilere geldiklerinde yaramazlık da yapacak, gülüp oynayacaktır. Ama zamanla büyüklerin yaptıklarını görerek namaz kılmaya da başlayacaklardır. Onların anladığı dilden konuşmamız lazım. Bu çocuklar bizim geleceğimizdir. Bu devleti ve ülkeyi, İlayı Kelimetullah tebliğini gelecek nesillere bırakacağımız unutulmamalıdır. Camilerde çocuklar ve gençler olmaz ise o zaman geleceğimizden korkmamız lazımdır. Bizim yaptıklarımız sayesinde camilerimiz daha dolu dolu olacaktır. Beytulah’ın şubelerini öksüz ve yetim bırakamayız” şeklinde konuştu.

“DİN HİZMETİ GÖNÜL İŞİDİR”

Din hizmetlerinin bir gönül ve aşk işi olduğunu söyleyerek geçmişte ahır yapılan, yıkılan, yakılan camilerden devletin yaparak halkına teslim ettiği camilere gelindiğini ifade eden Külcü, 2013 yılında Recep Tayyip Erdoğan’ın sahiplenerek çıkardığı yasa sayesinde Belediyelerin de bu işin içine katılmasıyla önemli bir mesafe alındığını hatırlattı.

Yasa sayesinde önlerinin açıldığını ve artık din hizmetlerine programa koyarak bütçe ayırabildiklerini söyleyen Başkan Külcü, Amşemsettin Camii ile başladıkları 2013 yılından 2018 sonuna kadar yapımını tamamladıkları ve yapacakları iki adet yatılı hafızlık okulu, camilerin tadilat, bakım ve onarımları, İmam Hatip Külliyesi, İHL Külliyesi yanına Abdulhamit Camii, Abdibey Camii, Hz. İbrahim Camii, 8 mahalle camii, Akkent’e yeni cami, 15 mahalle Kur’an kursu gibi hizmetlere 135 milyon TL bütçe ayırdıklarını, ayrıca il merkezindeki 58 caminin tamir tadilat ve temizlik işlerinin düzenli olarak yapıldığını bildirdi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim