Rüzgâr enerji santrali için yurt dışından temin edilen dört türbinden ilki dün Çorum’a geldi. Üretimi Hindistan’da, testi ise İtalya’da yapıldıktan sonra yola çıkan 4 türbinden ilki Çorum’a ulaştı. Çevreyolu üzerinde bulunan nakliye araçlarının yanında bir basın açıklaması yapan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “2009-2014 döneminde vaat ettiğimiz projelerden birisi olan önemli bir yatırımın sonuna doğru yaklaşıyoruz. 2013 yılı içerisinde hazırlıklarına başladığımız ve 4 yıla yakın bir zamanın üzerinden sonra rüzgâr enerji santralinin (RES) kurulumunda artık sona geldik” dedi.

Bir kısmının Hindistan’da üretildiği ve test aşamasının ise İtalya’da yapıldığı rüzgâr enerji santrali türbinlerinin sevkiyatını gerçekleştirdiklerini belirten Külcü, “İnşallah yılsonuna kadar kurumu tamamlanarak, elektrik üretmeye başlamayı hedefliyoruz.

Yaptığımız araştırma neticesinde Çorum Belediyesi’nin toplam enerji tüketimini 4 megavatlık santralle karşılamanın mümkün olduğunu gördük. Uzun bir süre etüt projesi üzerinde çalıştık. Önce EPDK ile daha sonra da Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ile bu konuları görüştük. Sonrasında enerji dağıtım firması ile görüşmelerimiz oldu. Bütün safahatı geçtikten sonra 2016 yılının yaz aylarında ihalemizi yaptık” şeklinde konuştu.

Rüzgâr enerji santralinin kurulumu ihalesini 6 milyon 600 bin Euro bedelle gerçekleştirdiklerini kaydeden Külcü, “Bugünkü parayla 30 milyon lirayı buluyor. Rüzgâr enerji santralinden yıllık 16 milyon kilovatlık elektrik üretmeyi hedefliyoruz. 4 megavatlık RES’ten yıllık 5.5 milyon liralık elektrik üretmeyi planlıyoruz. Bunun da toplam değeri 1 milyon 150 bin doları buluyor. 6 yıl içerisinde bu santralin maliyetini amorti etmiş olacağız. Samsun-Lâdik’e kurulacak olan santral, 20 yıl kadar Çorum Belediyesi için elektrik üretecek. Yıllık 5.5 milyon liralık bir gelir hesaplandığında 20 yıl sonunda 100 milyon liralık net gelir elde etmiş olacağız.

Şuan Türkiye’nin enerji üretiminin çok büyük bir kısmı doğalgaz çevrim santralleri aracılığıyla elde ediliyor. Bilindiği gibi ülkemiz doğalgazda ne yazık ki dışa bağımlı bir durumda. Türkiye’nin artık yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru yönelmesi gerekiyor. Bu alana doğru yapılan yatırımlarla birlikte Türkiye’nin cari açığının kapatılmasına da katkı sunulmuş olunuyor.

Rüzgâr enerji santralinin niçin Çorum’a değil de Lâdik’e yapıldığını dair bir takım sorular yöneltiliyor. Eğer rüzgârdan enerji üretmeyi planlıyorsak, yapmamız gereken şey rüzgârın olabildiğince güçlü yerlere kuruluyor olması gerekiyor. Rüzgar hızının 7.5 metre/saniye olması gerekiyor. Bu da Ladik’te var. Tesisimizi oraya kurulmasının sebebi bu. Yeni yıla enerji üreten bir belediye olarak girmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Külcü'nün konuşmasının ardından rüzgâr türbinleri, montajı yapılmak üzere Samsun’un Ladik ilçesine sevk edildi.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim