İl Genel Meclisi'nin dün yapılan toplantısında Haziran ayında Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edilen mülkiyeti İl Özel İdaresi'ne ait Çorum Merkez Mimar Sinan Mahallesi'nde, üzerinde Aile Sağlığı Merkezi bulunan 1240 ada, 22/2 pafta, 1 nolu parselde kayıtlı 1.716,00 metrekare yüzölçümlü arsa vasıflı taşınmazın Sağlık Bakanlığı tarafından Halk Sağlığı Merkezi yapılmak üzere Maliye Bakanlığı'na bedelsiz olarak devrinin yapılması ile ilgili dosya görüşüldü.
Komisyonun hazırladığı rapor hakkında bilgi veren Komisyon Başkanı Mustafa Çelik, bedelsiz devir teklifini uygun bulmadıklarını bildirdi.
Mustafa Çelik, hazırladıkları rapor hakkında şu bilgileri verdi:
"Komisyonumuzca yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre; Mülkiyeti İl Özel İdaresine ait Çorum Merkez İlçe Mimar Sinan Mahallesinde 1240 ada, 42/2 pafta, 1 nolu parselde kayıtlı ve toplam 1.716,00 m² yüzölçümü sahip arsa üzerinde bulunan Aile Sağlığı Merkezinin kullanımı Sağlık Ocağı ve lojman şeklinde, tapu bilgilerindeki niteliği Sağlık Ocağı arsası olarak geçmektedir. Çorum Belediyesince onaylı mevcut imar planında söz konusu alan “Sağlık Ocağı” olarak tasarlanmıştır. Taşınmaz üzerinde bodrum kat, zemin kat ve normal 3 kat olmak üzere toplamda 5 katlı bina bulunmaktadır. Yapının inşaat ruhsatı bulunmakta olup, kullanım izin belgesi (iskan ruhsatı) bulunmamaktadır. Yapı ruhsatı sağlık ocağı ve lojmanı olarak verilmiştir. Toplam 1.153,00 m2 inşaat alanı vardır.
Binadaki 3 adet lojman sağlık çalışanlarına İl Sağlık Müdürlüğünce tahsis edilmiş ve lojman dairelerinin her birinden aylık 200,00’er TL İl Özel İdaresi tarafından kira alınmaktadır. Bir lojman dairesi 112 Acil Servis istasyonu olarak, 8 adet büronun 5 adedi ise doktorlar tarafından aile hekimliği olarak kullanılmaktadır. Arsa ve Sağlık Ocağı kullanım açısından erişebilir bir noktada bulunmakta olup, güzel bir konumda yer almaktadır. Teknik yapı olarak halihazırda bulunan parsel ve üzerindeki yapı için tüm alt yapı olanakları tamamlanmış durumdadır. Parsel civarındaki konut alanlarında ortalama bina yükseklikleri 5 kat olarak tasarlanmış olup, bu alanlarda verilen yapılaşma koşulları blok nizam şeklindedir.
Elde edilen bilgiler doğrultusunda yapılan değerlendirmede, mülkiyeti İl Özel İdaresine ait Çorum Merkez İlçe Mimar Sinan Mahallesinde 1240 ada, 42/2 pafta, 1 nolu parselde kayıtlı ve toplam 1.716,00 m² yüzölçümü sahip arsa üzerinde bulunan Aile Sağlığı Merkezinin ileriki tarihlerde satışının yapılarak elde edilecek gelir ile yatırım bütçesine katkı sağlanacağı düşünüldüğünden, Sağlık Bakanlığı tarafından Halk Sağlığı Merkezi yapılmak üzere Maliye Bakanlığına bedelsiz olarak devrinin yapılması Komisyonumuzca uygun görülmemiştir.”
Plan ve Bütçe Komisyonu’nun hazırladığı rapor, komisyondan geldiği şekliyle kabul edildi. (Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim