İl Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen Hitit Söyleşileri Günleri kapsamında “Kültürümüz, Kimliğimiz, Değerlerimiz” konulu konferans veren Prof.Dr. Mehmet Evkuran, insanların yaşam tarzının kültürünü belli ettiğini ifade etti.
Kimi insanların ağzından sevgi, saygı kelimelerinin eksik olmazken hareketlerine bakıldığında ise durumun tam tersini gösterdiğini kaydeden Evkuran, çevresindeki insanları bilgisiyle aşağılamanın da bir tür sadistlik olduğunu anlattı. İnsanın bilgiyle de dövülebileceğini belirten Prof.Dr. Evkuran, “Cahil insan dardır. Kafasında kötü düşünceler bile olsa etrafındakileri kolay kandıramaz ancak Aydın dediğimiz kesim gizli ve aykırı düşüncelerini aklayabilme düşüncesine sahiptir. Sizi ikna eder. Eskiler en gizli bilgileri ahlaki olarak olgunlaşmış insanlara verirlerdi” dedi. Egosu tatminsizlikten kıvranan insanlara mevki verilmesi durumunda ortalığın karışacağını dile getiren Evkuran, mevkilerin de ahlaki olarak olgunluğa erişmiş kişilere verilmesi gerektiğini belirtti.
Bir ergenin kafasındaki düşüncenin özgürleşme fikri olduğunu belirten Prof.Dr. Mehmet Evkuran, her insanın kafasında kendini önemli hissetme, iradesini özgürce kullanma duygusu bulunduğunu ve bu yaşlarda bunun artış gösterdiğini kaydederek, Dünyanın en riskli varlığının ergenler olduğunu anlattı. Gençlerin fazla sıkılmaması ve sosyal ortamlardan uzak tutulmaması gerektiğini de kaydeden Evkuran, üniversite ile gençlerin farklı bir ortamla tanıştığını, yeni alışkanlıklar edindiğini, dini ve politik düşüncesi farklı kişilerle karşılaştığını kaydetti.
Filmlere bakıldığında birilerinin mutluluğu için başkalarının kendisini feda etmesinin gerektiğinin görüldüğünü söyleyen Evkuran, katılımcılara kimsenin mutluluğu için kendilerini feda etmemeleri gerektiğini belirtti. “Kimse kimsenin hayatında figüran değildir” diyen Evkuran, insanların başkası için kişiliğini sıfırlamasına gerek olmadığını dile getirdi.


Prof.Dr. Mehmet Evkuran

(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim