Komisyon tarafından hazırlanan raporu okuyan Ömer Çatalpelit, Çorum’a geçmiş yıllarda 3 adet Bal Ormanı tesis edildiğini kaydetti.

Dodurga-Merkez, Merkez-Osmaniye, Alaca-Küre köylerinde bal ormanı bulunduğunu hatırlatan Çatalpelit, 2017 yılında Çorum Ortaköy İlçesi Fındıklı Köyü’nde bal ormanı kurulacağını anlattı.

Bal ormanlarının arıcılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı ve talebin fazla olduğu yerlerde kurulduğunu ifade eden Çatalpelit, “Bal ormanlarının dağlık ve ormanlık alanlarda kurulması mevcut bitki çeşitliliğinin artırılmasına fayda sağlamaktadır. Bitki örtüsünün artmasıyla topraklarımız erozyona karşı korunmuş olacak, arıların yapacağı tozlaşma sayesinde biyolojik çeşitlilik korunmuş olacaktır.

Ormanlarda arıcılığın yapılması, ekonomik, ekolojik ve sosyal sonuçları yanında ormancılığın geleceği açısından da çok önem taşımaktadır. Bal ormanlarının kurulmasıyla mevcut bitki çeşitliliğinin artırılması sonucunda üretilen balın kalitesinin ve miktarının artması sonucunda bal üreticilerine katkı sağlanmaktadır.

Ormanlarda biyolojik çeşitliliğin korunması, erozyonun önlenmesi, sağlıklı ve kaliteli bal üretiminin en üst seviyelere erişebilmesi için arıcılık sektörünün ormancılık kurumları tarafından desteklenmesi gerekmektedir.

Bal ormanlarının kurulmasında öncelikli gayenin bal üretimi ve bu sayede yöre halkına gelir oluşturma ve süreğinde toprak koruma ve erozyon kontrolü yer almaktadır.

Bal ormanı tesisinde ağaç türü kompozisyonu; bitkilerin çiçeklenme dönemleri dikkate alınarak arılar mümkün olduğunca uzun süre çiçek bulacak şekilde belirlenmektedir.

Bal ormanı oluştururken çiçeklenme periyodunu takip edilerek, proje sahasında arka arkaya çiçek açabilen ağaç ve orman altı bitki örtüsünü bir arada bulundurulması sağlanmaktadır” dedi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim