Bir haber kanalında yayınlanan programa katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin dönüşümü hakkında açıklamalarda bulundu.

ÖZEL OKUL TEŞVİKLERİ

Özel okul teşviklerinde en temel şartın teşvikleri gerçekten buna ihtiyacı olanlara vermek olduğunu söyleyen Avcı, “O yüzden tabii ki akademik başarı şartını da arıyoruz. Hem ilk defa yararlanacaklar için, hem de teşvikin devam etmesi için de başarı şartı arıyoruz. Onun da önüne geçen bir kriter daha var, ihtiyaç. Bu yıl 230 bin öğrencimize teşvik vereceğiz. Okul öncesi destek verilecek öğrenci sayısı, 20 bin. 50 bin öğrencimize ilkokulda, 50 bin ortaokulda, 110 bin de liselerde okuyan öğrenciye teşvik vereceğiz. Müracaatlar bugün başladı. Orada, yanlış anlaşılan bir madde vardı, ‘Milli Eğitim Bakanlığı çalışanları çocuklarına artı puan’ diye; ona açıklık getirdik. Vazife başındayken vefat eden Milli Eğitim Bakanlığı görevlisi çocuklarına artı puan verilecek” diye konuştu.

“AĞUSTOS’TA 37 BİN ATAMA OLACAK”

Öğretmen atamalarına da değinen Avcı, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Ağustos’ta 37 bin atama olacak. '47 bin dendi, niye 37 bine indi' deniyor. Yanlış anlamadan kaynaklanıyor. Her kurumun kadro ihtiyacı yasa ile belirlenir. Kadrolar kurumlara dağıtılıyor. Onun ne kadarını ilgili bakanlık kullanabilir, bu Maliye Bakanlığı'nın bütçeden geleni de gözeterek verdiği izne bağlı. Maliye Bakanlığı, 'sizin için 100 kadro ayrılmış ama siz bunun bu sene 40’ını kullanabilirsiniz' der. Maliye Bakanlığı bize de 'sizin için 47 bin kadro ayrılmış ancak 37 binini kullanabilirsiniz' dedi. Eş durumu tayinlerinin üç yıldan iki yıla indirilmesi henüz netleşmedi. Sendikalar, ilgili taraflarla görüşmeler sürüyor. Yaptığımız öneri Başbakanlıkta. Onun müzakeresi masada.”

“TEOG SONUÇLARI 14 AĞUSTOS'TA”

Bakan Avcı, TEOG sınav sonuçlarının açıklanacağı tarihi belirterek, “TEOG yerleştirme sonuçları 14 Ağustos'ta açıklanacak. Geçen yıl öğrencilerimiz sınava girdi, yerleştirme puanlarına göre 15 tercih yaptılar. A grubunda 15 tercih yapıyordu. B grubunda da 6 okul türünden 4 tanesini işaretle, diyorduk. 'Hiç istemediği halde imam hatibe yerleştirdiler' diyenler oldu. Geçen sene teşviki devlet okulundan özel okula geçeceklere uyguladık. 100 binden fazla öğrenci, özel okula ya da açık liseye gideceğim diye sisteme giriş yapmamış. Ama daha sonra bunların içerisinden özel okula teşvik almak istiyorum, diyen olursa, önlemek için bunları adreslerine bakarak, yakınlardan başlayarak herhangi bir okuldaki boş kontenjanlara yerleştirmeye başladık. Biz onların o okula devam etmeyeceğini biliyoruz. Bu sene özel okula gitme şartını kaldırdık. A, B grubu yok. Yerleşemeyenler ya da hiç tercih yapmayanlar açık liseye kaydedilecek. Özel okula kayıt yaptıysa, biz onları zaten programdan düştük” ifadelerine yer verdi.
(İHA)

Editör: TE Bilisim