Geleneksel seyirlik sanatlarımızı halka tanıtmak için yola çıkan sirk topluluğu; ip cambazlığı, parende bazlık, ateşbazlık, akrobatlık, kılıç azlık gibi seyirlik sanatların yanı sıra palyaçolar, sihirbazlar ve beş metrelik dev piton yılanları ve birbirinden eğlenceli gösteri ile gittiği her yerde çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

“Sirk sanatları Anadolu’nun öz kültür mirasıdır”
Türkiye’nin sirk kurucusu olan Servet Yalçın, “ Bize, binyıllara varan bir kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip cambazları tamamen gerçek kahramanlardan oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydiler. Canıyla oynayarak cesaretin, özgüvenin, azmin ve sabrın sembolü olan bu gerçek kahramanlar 15.yy dan itibaren Avrupa’nın birçok kentinde yaptıkları gösterilerle , bugünkü dünya sirklerinin oluşmasına da çok büyük katkılar sağlamışlardır. Modern sirklerde uygulanan birçok gösterinin kökeni kadim Anadolu Uygarlıkları ve Osmanlı şenlikleridir” dedi.

“Geçmişle geleceği birbirine bağlayan bir köprü”
Sirk sanatlarının, geçmişle geleceği birbirine bağlayan kültürel bir köprü görevi görmekte olduğunu belirten Yalçın, “Biz iki gün içinde olsa gösterimizi Ortaköy’de sahnelemek istedik. Böylelikle Ortaköy halkı, sirk sanatlarıyla yeniden buluştu ve yüzyıllara varan önemli bir kültürel mirasımız Ortaköy’de yeniden canlandı. Sirk sanatları bilinenin aksine en önemli kültürel miraslarımızdan biridir. Biz Ortaköy Belediye Başkanı Taner İsbir’e ve bu organizasyonda emeği geçen tüm belediye yönetimine teşekkür ediyoruz” dedi.
Editör: TE Bilisim