Avukat Sadık Eral, stat ve diğer spor tesislerinin yeri ile ilgili imar değişikliğinin ve yapılan ihalenin iptali için, Çorum’da yaşayan bir vatandaş olarak Çorum İdare Mahkemesi’ne dava açtı.
Söz konusu idari işlemle, yaklaşık 60 dönümlük bu alanın hayati toplumsal işlevine son verildiğini savunan Eral, “Her ne kadar sağlanacak rantın şehir için harcanacağı açıklanmışsa da, toplum ve çevre sağlığının parasal karşılığı yoktur” değerlendirmesini yaptı ve
telafisi imkansız kamu zararlarının doğabileceği gerekçesiyle “yürütmeyi durdurma” talebinde bulundu.
Yaklaşık 40 yıldır Çorum merkezinde ikamet ettiğini belirten Av. Sadık Eral, konut yapımına açılan alanda stat ve açık spor sahalarının, kapalı spor salonu, tenis kortları ve hizmet birimlerinin bulunduğunu, bu tesislerin spor yanında kültürel ve sosyal amaçlı olarak da hizmet verdiğini ve daha uzun yıllar kullanılabilecek kapasiteye sahip olduğunu anlatarak, “Mevcut spor alanları, şehrin kuzeyindeki Sıklık Tabiat Parkı’ndan şehir merkezine hava pompalayan adeta toplumsal akciğer işlevi görmektedir” dedi.
Bu alanın rant amacıyla yapılaşmaya açıldığının bizzat Belediye Başkanı Muzaffer Külcü tarafından da ifade edildiğini vurgulayan Eral, rantın Belediyece sağlanacak olmasının da, topluma ve çevre sağlığına erilecek zararı telafi edemeyeceğini belirterek, özetle şu savunmayı yaptı:
“Halen ve fiilen spor kompleksi olarak kullanılan bu yer, alternatif spor alanları hizmete girmeden ve muhtemelen mülkiyeti davalı belediyeye henüz intikal etmeden, davaya konu idari işlemle ticari rant alanı olarak işaret ve imara açılmıştır.
Telafisi imkansız kamu zararlarının doğabilecek olması bakımından, öncelikle yürütmenin durdurulmasını talep ediyoruz.
Duyumlarımıza göre; davaya konu idari işlemle ihale edilen mevcut alan geçmişte özel mülk sahiplerinc,e halkın spor yapması amacıyla bağışlanmıştır. Bu tür yerlerin bağış amacı dışında kullanılması mümkün değildir.
Çağdaş toplumlarda ve çağdaş demokrasilerde bu tür hayati toplumsal kararların, o şehirde yaşayan herkesin katılımıyla alınması gerekir. Bunun için şehrin meydan ve parklarına konulan sandıklarla oylama yapılarak halkın görüşü sorulur. Aksi takdirde seçimi kazanan her siyasi parti belediye meclis grubunun istediği kamu hizmet alanlarını istediği şekilde rant için satmasının yolu açılmış olur. Kamu hizmet alanları, adı üstünde kamunun alanlarıdır ve öyle kalması gerekir.
Kamu hizmetleri parayla, pulla ölçülemez .Çünkü bu hizmetler insan içindir.Ve tüm dünyada insanın değeri ölçülebilecek hiçbir para birimi henüz icat edilmemiştir ve edilmeyecektir de.”

Editör: TE Bilisim