Hitit Üniversitesi’nin Çomar Barajı etrafındaki kuzey kampüsünde inşaatlar hızlı bir şekilde devam ederken, Ankara yolu üzerinde bulunan ve güney kampüsü olarak adlandırılan bölgede ise nihayet mutlu sona gelindi.
Toplamda 481 dönümlük bir alana sahip olan güney kampüsünde Çorum Belediyesi’ne ait 62 dönümlük arazinin devri de Hitit Üniversitesi Rektörlüğü’ne verildi. Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Hitit Üniversitesi ve Çorum Belediyesi arasında süren çalışmalar sonucunda Belediye, asfalt şantiyesinin de içerisinde bulunduğu araziyi üniversiteye verirken, Mimar Sinan Mahallesi’nin batı kısmında atış alanı olarak bilinen araziyi ise toplu konut yapmak amacıyla Milli Savunma Bakanlığı’nda devraldı.
Söz konusu gayrimenkullerin devri ile ilgili olarak Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan tarafından bir basın açıklaması düzenlendi.
Her iki kurumdan yetkililerin de hazır bulunduğu basın toplantısında konuşan Başkan Külcü, “Belediyemizin asfalt şantiyesi olarak kullandığı yer ve etrafında hazine arazisi, orman arazisi olarak tapulu bulunan yerle ilgili olarak belediye başkanı olduğum gün başlayan ve ancak bugün bütün tapulama tahsis işlemlerini tamamlayabildiğimiz bir süreç yaşadık” dedi.
Üniversitelerin şehirlerin kalkınmasına, büyümesine her anlamda katkı vermesi gerektiğini kaydeden Külcü, “Bir üniversite bulunduğu şehrin insanların sayısal olarak artmasına değil o şehirde öğrenci olan, akademisyen olarak bulunan herkesin o şehrin insanlarının sosyal, kültürel dokusuna ve eğitim kalitesine etki etmeli ve oradaki seviyeyi yukarı çekmelidir.
Üniversitenin şehre çok yakın olması gerekir ve şehirle bütünleşmiş olması gerekir. Bu inançtan hareketle şehrin girişinde üniversite binalarının çok daha doğru olacağını bunun daha sonra hocamızın vizyonuyla kuzey kampüsüyle desteklediğinde şehrin büyük bir probleminin halledilmiş olacağına inandık. Buradan hareketle bir çalışma başlattık” şeklinde konuştu.
Uzun bir süreçten sonra bütün tarafların arzuladıkları noktaya ulaştığını belirten Külcü, “Asfalt şantiyesi olarak kullandığımız yerden hazineye mülkiyetini verdiğimiz ve üniversiteye tahsis ettiğimiz alan 62 bin 804 metrekaredir. Bunun parasal değeri ise 34 milyon 520 bin liradır. Bunun karşılığında atış alanı olarak bilinen ve yıllardır Milli Savunma Bakanlığı’nın uhdesinde olan Mimar Sinan Mahallesi’nin batı bölgesindeki gayrimenkulü aldık. Yola çıkarken Milli Emlak veya hazineden gayrimenkul almak için çıkmadık. Şehrin girişine ve üniversiteye yakışır kampüs oluşturmak için hareket ettik. Kanunlar çerçevesinde böyle bir trampayı gerçekleştirdik ve karşılığında yer almış olduk” dedi.
“ÜNİVERSİTEYİ ÖNEMSİYORUZ”
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü konuşmasının devamında şunları dile getirdi:
“Üniversitemizi önemsiyoruz. Bu şehrin gelişmesi, büyümesi ve toplamda ülkemizin kalkınması, büyümesi üniversitelerin verimi ve üretkenliğine bağlıdır. Bugün itibariyle 200 civarında üniversite olan ülke haline gelmişsek diğer üniversitelere göre bir cazibe merkezi olmadan bunları başarma şansımız yok.
Kampüs ve fiziksel imkanların oluşturulması açısından belediye ve diğer kurumların çok sayıda katkısı olacaktır. Biz bu konuda cimri davranamayız.
“KAMPÜS MESELESİ ARTIK GERİDE KALDI”
Bu şehrin en büyük meselesi kampus meselesiydi kampüs zamanla ve parayla halledilecek bir iş idi. Çorum’un ötelenmiş üniversite beklentisi kampüs arzusunu daha çok kamçılıyordu. Bugün itibariyle bunları konuşmuyoruz. Bunlar geride kaldı. Belediye başkanı adayı olduğumda üniversite ile ilgili ne düşünüyorsunuz dediklerinde üniversitenin rektör yardımcısı gibi çalışacağım demiştim, şehirle üniversitenin bütünleşmesi lazım demiştim.
Üniversitenin kuruluşundan bugüne kadar üniversitenin her aşamasında katkılarımız oldu. Olmaya da devam edecek. En büyük zenginliğimiz genç nüfusumuzdur. Genç nüfusumuzu eğitimli hale getirirsek bu ülkenin gerçek anlamda zenginliği haline dönüşecek. Üniversitelerde bunlar yapılmaya çalışılıyor. Yeni mekanlarda yeni binalarda düne göre daha güçlü akademik kadrolarla Türkiye bu genç nüfusunu daha nitelikli hale getirecek. İyi üniversite şehrin marka değerini yükseltir. Şehre yük olmak yerine şehrin önünü açan bin üniversite o şehrin marka değerini birkaç basamak yükseltir. Üniversitemiz o trend içerisinde olduğuna inanıyorum.” (Taner ŞİMŞEK) 
Editör: TE Bilisim