Turgut Özal İş Merkezi Belediye Konferans Salonu’nda düzenlenen tanıtım toplantısına AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Belediye Başkanı Zeki Gül, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar, TOKİ Finansman Daire Başkanı Ayhan Karaca, ÇESOB Yönetim Kurulu Başkanı Recep Gür ve Arasta esnafı katıldı.

“KONYA VE BURSA’DAN DAHA İYİ PROJE”

Toplantıda ilk söz alan AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Arasta Sağlıklaştırma Projesi’nin Bursa ve Konya’daki örneklerden daha iyi olduğunu belirterek, “Arasta esnafımız projeyi dikkatlice incelemelidir. Projenin koordinasyonu Belediye Başkanımız Zeki Gül’de olacak. Artık top bizden çıktı. Bir an önce başlayıp bu işi bitirelim. Ayrıntılarda boğulup zaman kaybetmeyelim. Hayır işlerinde acele etmekte fayda var. Bu proje arastanın orijinalinin aynısı olacak. Tarihi Güpür Hamamı yanındaki dünyanın en küçük çarşısı olarak adlandırılan Dikiciler Arastası da önemli bir turizm değerimiz” dedi.

“ARASTA’YI ÇORUM’UN SOSYAL VE EKONOMİK HAYATINA KAZANDIRACAĞIZ”

SİT alanı olan Arasta’nın Sağlıklaştırma Öneri Projesi tanıtımında detaylı bir sunum yapan Belediye Başkanı Zeki Gül, Çöplük Çarşısı’nda ahilik geleneği, kültür ve tarih ile ticaretin hep bir arada yaşandığını belirterek, 4. grup kültür varlığı olan yapının yaşatılmasının zorunluluğuna değindi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde, ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde Arasta’da çok kapsamlı bir “sağlıklaştırma” çalışması yapacaklarını kaydeden Gül, “ Arastamızı aslına uygun bir şekilde yeniden restore edip, burayı bir ticaret merkezi olarak tekrar Çorum’un sosyal ve ekonomik hayatına kazandıracağız” dedi.

Arasta’da Çorum’un kültür hayatına ve geleceğine kazandırılacak çok kıymetli eserlerin bulunduğunu kaydeden Gül, “Dikiciler Arası’nın bitişiğinde Selçuklu eseri olan Güpür Hamamı bulunuyor. Çöplük Çarşısı’nda arasta içerisinde 1 tane tarihi kilise var. Arastanın batısında Eski Ceza Evi, (Taş Han) ve Paşa Hamamı var.

Güneyinde ise şu an Belediyemiz tarafından restorasyonu devam eden Velipaşa Hanı var. Yani şehrimizin kalbi niteliğinde olan 15 bin metrekarelik alanda çok sayıda tarihi mirasımız olan eser bulunuyor. Turistik potansiyeli de yüksek bir alan.

Bu eserlere ilave olarak çarşı alanında ayakkabıcıların, terzilerin, manifaturacıların, bıçakçıların, dericilerin, hırdavatçıların, tarım ilaç satanların bulunduğu 300’den fazla dükkân yer alıyor. Yüzlerce kardeşimiz burada istihdam ediliyor.

Dolayısıyla sadece kültürel anlamda değil ekonomik anlamda da şehrimiz için çok kıymet arz eden bir ticaret sahası” şeklinde konuştu.

“ARASTA 3 AŞAMADA İHYA OLACAK”

Arasta’da üç aşamalı bir çalışma yapılacağını dile getiren Gül, sunumunun devamında şunları söyledi:

“Burada yapacağımız ilk çalışma Proje Taslak Çalışması ve hazırlanan taslak çalışmasının kamuoyuna duyurulması. “Proje Taslak Çalışmasının” başlamasıyla birlikte şehrimizdeki tarihi bütünlüğü olan çarşımızın hayat bulması için en büyük adım atılmış oldu.

Sağlıklaştırma projesinin ilk aşama olan “Proje Taslak Çalışması ve Hazırlanan Projenin Kamuoyuna Duyurulması” aşamasında buradaki tüm esnafımızdan görüş alacağız. Bu aşama yaklaşık bir aylık bir zaman dilimini kapsıyor. 15 Temmuz tarihine kadar bu aşamayı neticelendireceğiz.

Bu tarihten itibaren ise burada bulunan tüm yapıların, eserlerin, dükkânların rölöve, sağlıklaştırma projelerinin hazırlanma süreci başlayacak.

Tüm dükkânların, tarihi eserlerin fotoğrafı çekilecek, fiziki yapıları incelenecek, mevcut durumları, nasıl bir çalışma yapılması gerektiği araştırılacak.

10 ay sürecek olan bu aşamada tarihi yapılara, dükkânlara nasıl bir müdahalede bulunmamız lazım bunların tespitini yapacağız.

Hazırladığımız projeyi Ankara 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunacağız. Kurulumuz projeyi kabul ettiği takdirde uygulamada üçüncü aşamaya geçeceğiz.

Üçüncü ve son aşamada da gerek proje taslak çalışmasında gerek “sağlıklaştırma” projesinde edindiğimiz verilere göre uygulama safhası başlayacak.

Üçüncü aşama 12 aylık bir zaman dilimini kapsıyor.

Bu süreç içerisinde de gerekli restorasyon çalışmaları tamamlanıp Çöplük Çarşımızı ve Dikiciler Arastamızı, buralarda bulunan tarihi mekanları ihya etmiş, Çorum’un kültür ve turizm hayatına kazandırmış olacağız.

Burada yapacağımız çalışmayı tamamlandığımızda; şehrimizin ekonomisine, turizmine, kent estetiğine yönelik kalıcı bir katkı sağlamış olacağız.

Rahatlıkla ifade edebilirim ki, Çorum’un çehresini değiştirecek bir proje.

Okan Bey sunumunu tamamladığında yapılacak çalışmanın daha net bir şekilde anlaşılacağını tahmin ediyorum.”

Toplantıda son olarak Yüksek Mimar Okan Yazgan tarafından proje hakkında slayt eşliğinde bilgi verdi. (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim