Genel Seçimler ve sonrasında koalisyon belirsizliği nedeniyle genel olarak “durgun” seyreden piyasalarda “yaz bereketi” yaşanıyor. Ramazan Bayramı öncesi başlayan hareketlilik özellikle giyim sektöründe esnafın yüzünü güldürürken, bu canlılıktan en fazla pay alan yerlerden biri de Ayakkabıcılar Arastası oldu.
Çorum’un en eski ticaret alanlarından biri olan Arasta’da düğün sezonunun başlaması, Hitit Üniversitesi’ne kayıt yaptırmak için şehir dışından binlerce öğrencinin gelmesi ve özellikle gurbetçi yurttaşların yaz tatili dolayısıyla memlekette bulunması, bu canlılığın nedenleri olarak sıralandı.
Düşüncelerini aldığımız Arasta esnafı son günlerde yaşanan yaz bereketinden son derece memnun görünürken, özellikle gurbetçilerin Çorum ticaret hayatına katkılarını “serum gibi” şeklinde niteleyenler oldu. Kimi esnaf ise yaşanan hareketliliğin “yapay” bir canlılık olduğu görüşünü savundu.


Ayakkabıcılar Arastası’nda bugünlerde yaşanan “yaz canlılığı” hemen gözlenebiliyor.

“GURBETÇİLER BİZE SERUM OLDU”
Ayakkabıcılar Arastası’nın en köklü esnaflarından Mustafa Hanoğlu, son günlerde “güzel iş” yaptıklarını belirterek, bunda özellikle “gurbetçi” yurttaşların katkısı olduğunu vurguladı.
Hanoğlu Kundura sahibi Mustafa Hanoğlu düşüncelerini “Yaz mevsimi her zaman bereketlidir. Kış aylarında vatandaşın masrafları artarken, yazın 3 ay boyunca okul masrafı bile olmaz. Son günlerdeki satışlarımızın hareketliliğinde özellikle gurbetçilerimizin memlekete dönüşleri önemli oranda katkı sağladı. Gurbetçilerimiz bayram sonrası durağanlaşan piyasalara canlılık getirdi, âdeta bize serum gibi geldi. Allah hepsinden razı olsun.” şeklinde aktardı.


Mustafa Hanoğlu, “Gurbetçilere duacıyız.” dedi.

“DİLEĞİMİZ, CANLILIĞIN KALICI OLMASI”
Arasta’da 40 yıldır ayakkabıcılık yapan Recep Bekâr da yaşanan canlılıktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Üniversite’ye kayıt için şehrimize gelen genç kardeşlerimiz ve her sene olduğu gibi yaz döneminde Çorum’da bulunan Avrupa’daki hemşehrilerimiz yüzümüzü güldürdü. Bunların yanı sıra düğün sezonunun açılmasıyla birlikte düğün alışverişlerinin artması bizi daha da mutlu etti. Temennimiz bu canlılığın daha da uzun sürmesi.” ifadelerini kullandı.


Recep Bekâr; 1940’dan bu yana aile mesleği olan ayakkabıcılığı, 40 yıldır sürdürüyor.

“ARASTA, VELİPAŞA HANI’YLA ENTEGRE EDİLMELİ”
Emir Kundura ortaklarından Uğur Coşar da bayram öncesinden bu yana süregelen canlılıktan memnun olduklarını ifade ederek, Arasta’nın rehabilite edilmesi hâlinde Çorum ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağı inancını dile getirdi.
Uğur Coşar, Arasta’nın en kısa sürede “köhne” görünümünden kurtarılması gerektiğinin altını çizerek bu konudaki görüşlerini şöyle aktardı:
“Velipaşa Hanı’nın Belediye tarafından kültürel hayatımıza kazandırılacak olması, doğrusu Arasta esnafı olarak bizleri de mutlu etti. Bu yönde atılan somut adımlar bizi hem heyecanlandırdı, hem de umutlandırdı. Velipaşa Hanı’nın restore edilmesiyle birlikte bu muhit, ‘Çorum’un kalbi’ olma özelliğini daha da pekiştirecektir. Belediye Başkanı Sayın Külcü’nün son seçimler öncesinde ‘Arasta yıkılmayacaksa, restore edeceğiz’ şeklinde bir sözünü hatırlıyorum. Bence bu sözü yerine getirmenin tam zamanı… Madem Velipaşa’ya el atıldı, oranın restorasyonuyla birlikte Arasta da rehabilite edilebilir. Hatta Arasta’nın ince ve dar sokaklarının “Şemsiyeli Sokak” ve “Sevgi Sokağı” gibi farklı tasarımlara müsait olduğunu düşünüyorum. Bu konuda atılacak her somut adıma esnaf olarak biz de katkı sunmaya hazırız.”


Emir Kundura ortakları Uğur Coşar (Solda) ve Murat Yerlikaya

“ADAPAZARI’NDA BULAMADIĞIM MODELLERİ ARASTA’DAN ALIYORUM”
Uzun yıllardır Adapazarı’nda yaşayan ve yaz tatili için memleketi Çorum’a gelen Nuran Demirbaş, Arasta’yı çok sevdiğini belirterek, “Her sene yaz aylarında memleketime geldiğimde Arasta’ya mutlaka uğrarım. Buradan alışveriş yapmak benim çok hoşuma gider. Otantik yapısı, esnafının ilgisi ve ürünlerin ekonomik oluşu, beni buraya çekiyor. Üstelik Adapazarı’nda bulamadığım modelleri bile bizim Arasta’da bulabiliyorum. Bu çok ayrıcalıklı bir durum…” şeklinde görüş belirtti.


Çocuklarıyla birlikte Arasta’dan alışveriş yapan Nuran Demirbaş, “Arasta’daki bazı modeller, Adapazarı gibi büyük bir şehirde bile yok.” dedi.

“EYLÜL’DE İŞLER AÇILIR”
Uzun yıllardır Arasta’da çalışan Tuncay Güccan, Ramazan Bayramı öncesi hareketlilik yaşayan piyasaların yeniden durağanlaştığını savunarak, “Eylül ayının başında bizim işlerimiz ancak canlanır. Okulların açılacak olması, bizi ümitlendiriyor. O zamana kadar inşallah koalisyon da kurulmuş olur.” diye konuştu.


Tuncay Güccan, asıl canlılığın okulların açılacak olması nedeniyle Eylül’ün başında yaşanacağını söyledi.

“MİLLET, BELİRSİZLİKTEN PARA HARCAMAYA ÇEKİNİYOR”
Bir başka Arasta çalışanı Furkan Eraslan da piyasaların hâlâ durgun olmasından şikâyet ederek, “7 Haziran Seçimleri’nden sonra Hükûmet’in henüz kurulamamış olması piyasaları tedirgin ediyor. Dolar aldı başını gidiyor. Yaşanan kısmî canlılık kimseyi aldatmasın. Belirsizlik yüzünden millet para harcamaya çekiniyor.” dedi.


Furkan Eraslan, piyasalarda “yapay” bir canlılıktan söz etti.

“ARASTA’NIN REKABET GÜCÜ YOK”
Arasta’da çıraklık yapan Batuhan Akyıldız, Çağrı Yavuz ve Özkan Gökgöz ise Gazi Caddesi boyunca sıralanan büyük ayakkabı mağazalarıyla rekabet edemediklerini dile getirerek, “Marketlerin bile ayakkabı, terlik ve çanta sattığı yerde Arasta’nın rekabet gücü kalmıyor. Arasta’nın olumsuz imajının da bir an önce düzeltilmesi lâzım.” görüşünde birleştiler.


Soldan sağa: Batuhan Akyıldız, Özkan Gökgöz ve Çağrı Yavuz

(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim