Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen başkanlığında düzenlenen toplantıya ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Valilik Toplantı Salonu’ndaki oturumun açış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Ali Deniz Sürmen, uyuşturucu ile mücadelede alınan tedbirler ile yürütülen çalışmaların önemine işaret etti. Uyuşturucu madde bağımlılığının önemli bir toplumsal sorun olduğunu hatırlatan Sürmen, çözüm için işbirliğinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Koordinasyon Kurulu’nun, söz konusu problemin çözümü hususunda önemli çalışmalar yaptığına dikkat çeken Vali Yardımcısı Sürmen, Ekim ayı toplantısında uyuşturucu ile mücadele kapsamında Çorum’da sunulan hizmetlerle ilgili değerlendirmelerin devam edeceğini sözlerine ekledi.
AMATEM TANITILDI
Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (AMATEM), uyuşturucu müptelasından kurtulmak isteyenlerin hayatında yeni bir sayfa açıyor.
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı olarak faaliyet gösteren AMATEM, açıldığı günden bu yana 56 hastaya yatılı tedavi imkânı sundu.
Uyuşturucu ile Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda söz alan AMATEM’den Sorumlu Hekim Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emrah Karadere, sundukları sağlık hizmetleri hakkında bilgiler verdi. 25 Kasım 2015 tarihinde açılan ve ilk yatılı hasta takibine 22 Şubat 2016 tarihinde başlayan AMATEM’in Çorum’un yanı sıra çevre il ve ilçelere de hizmet verdiğini anlatan M. Emrah Karadere, “Alkol ve madde bağımlılarının tedavi görme amaçlı yatırıldıkları veya ayaktan tedavilerinin düzenlendiği AMATEM, hastanın gönüllülüğü ve motivasyonu esasına dayalı olarak hizmet veren merkez” dedi.
Ankara yolu şehir girişindeki 3 katlı binasında faaliyet gösteren ANATEM’in uyuşturucu bağımlılarının tedavisi için tüm ayrıntıların düşünüldüğünü vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Karadere, alanında uzman bir kadro ile hizmet verdiklerini kaydetti.
BAĞIMLILIKTAN KURTULMAK İSTEYENLERE DESTEK
Kurul üyelerinin sorularını da cevaplayan Karadere, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “AMATEM’de zorunlu olarak tedavi asla söz konusu değil. Kendi rızasıyla alkol ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan kurtulmak isteyen bireylerin başvurduğu AMATEM’de, hastaların kendi istekleri ile yatış kurallarını kabul etmeleriyle tüm tedaviler yapılıyor. Yatış işlemi yapılacak olan hastaların servisteki görev ve sorumluluklarını üstlenebilmeleri, servis kurallarına uyum sağlayabilmeleri gerekiyor.
AMATEM’i tanıtıcı faaliyet kapsamında bugüne kadar pek çok etkinlik gerçekleştirdik. Bu doğrultuda broşürler hazırlayıp dağıttık. Aile Hekimlerine yönelik tanıtım toplantıları düzenledik. AMATEM’DE hastalarımızın ilaç tedavileri düzenlenerek sorunsuz (ağrısız, acısız) bir şekilde maddeden ayrılmalarına yardımcı olunuyor. Başta AMATEM içinde olmak üzere düzenli bir hayat kurmaları için sabah kalkıştan akşam yatışa kadar planlanmış bir gün geçirmeleri sağlanıyor. Bu plan içinde özbakım, çevre bakımı, bireysel ve grup terapileri(SAMBA), spor faaliyeti, eğitmen olduğu taktirde resim-uğraş terapileri, müze gezisi gibi sosyal faaliyetler yapılıyor. Hasta yakınlarına yönelik ise aile terapisi ve psikososyal destek hizmetleri veriliyor. Açıldığımız günden bu yana 56 kişinin yatılı tedavi gördüğü AMATEM’de 315’i poliklinik, 322’si ise Denetimli Serbestlik aracılığıyla olmak üzere toplam 637 hastaya hizmet verildi.
Ayakta tedavi kapsamında bireysel ve grup görüşmeleri, aile terapileri, sosyal hizmet uygulamaları, iş-okul görüşmeleri gerçekleştirdik. Hedefimiz ise Rehber Öğretmenlere bağımlılık konusunda danışmanlık hizmeti vererek hastalara mesleki eğitim ve iş bulma konusunda destek olmak. Çalışmalarımız hakkında detaylı bilgi almak isteyenler 224 68 20 numaralı iletişim hattından AMATEM’e ulaşabilirler.”
Çorum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Ömer Sobacı da yaptığı açıklamalarla AMATEM’in uyuşturucu ile mücadele alanındaki yeri ve önemine dikkat çekti.
Katılımcıların fikirlerini de paylaştığı Uyuşturucu ile Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantısı, yapılan sunumların ardından sona erdi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim