Çorum’da 2015 yılı Kasım ayında ayaktan hasta kabulüne başlanan ve 2016 yılı Şubat ayından beri de yataklı ünitesi ile Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren AMATEM Tedavi Merkezi alkol ve madde bağımlısı olan kişilerin tedavi görmesini sağlamak ve aynı zamanda bu tür bağımlılıkların önlenmesine yardımcı oluyor.

Çorum Valiliği tarafından yapılan açıklamada bağımlılığın kişinin kullandığı bir nesne veya yaptığı bir eylem üzerinde kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlaması olduğu hatırlatılarak ülkemizde ve dünyada hızla tütün, alkol ve bağımlılık yapıcı madde alım oranlarının arttığı, maddeye başlama yaşının ise giderek düştüğü vurgulandı.

Teknoloji ve kumar bağımlılığı da diğer madde bağımlılıkları gibi kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlar getirdiği belirtilerek araştırmaların bağımlılık yapıcı maddelerin gelişmekte olan beyne verdiği zararın kısa süreli değil, kalıcı olabildiğini gösterdiğini, beyin fonksiyonlarını ciddi boyutlarda bozabilen bağımlılık yapıcı maddeler, gençlerin beden ve ruh sağlıklarını ve aynı zamanda toplumsal yaşantılarını önemli ölçüde etkilediğini; Avrupa’da alkol ve maddeye bağlı ölümlerin kalp-damar hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü sırada yer aldığı dile getirilen açıklamada bunun için bağımlılığı önlemek ve tedavisini sağlamanın büyük önem arzettiği hatırlatıldı.

Valilik açıklamasında AMATEM ile ilgili şu bilgilere yer verildi; “AMATEM alkol ve madde bağımlısı olan kişilerin tedavi görmesini sağlamak ve aynı zamanda bu tür bağımlılıkların önlenmesine yardımcı olmaktır. Çorum’da Kasım 2015 tarihinde ayaktan hasta kabulüne başlamış olup; Şubat 2016 tarihinde yataklı tedavi merkezimiz faaliyete geçmiştir. Merkezimizde İlaç tedavilerinin yanında bireysel ve grup psikoterapileri, psiko eğitim, rehabilitasyon faaliyetleri ve aile bilinçlendirme programları yapılmaktadır. Eğitsel faaliyetler için uzun süreli ayıklığın hedeflendiği SAMBA (Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Programı) uygulanmaktadır.

AMATEM ülkemizin alkol ve madde bağımlılığı tedavisi ve araştırmaları konusunda en büyük resmi psikiyatri birimidir. Merkez 3 katlı olup giriş katta ayaktan poliklinik hizmetleri verilmektedir. Ayaktan hizmeti randevusuz olup mesai saatleri içinde istendiği zamanda başvuru mümkündür. 2. ve 3. katlarda yatan hastalar için tasarlanmış olup yemekhane, hasta odaları, çok amaçlı etkinlik salonu, çok amaçlı terapi odası, özellikli bakım odası, sigara içme odası mevcut. Tedavi merkezimiz sosyal yönden de gelişmiş olup rehabilitasyon çalışmaları için (voleybol, basketbol, masa tenisi, tavla, koşu bandı, kondisyon bisikleti, satranç, egzersiz, kütüphane, resim-müzik-puzzle odası v.b.) alanları oluşturulmuş. Hasta odaları iki kişilik olup; odalarda televizyon, buzdolabı ve giysi dolabı bulunmakta. Merkezde 1 tam zamanlı Uzman Psikiyatri Hekimi, 1 Psikolog, 1 Sosyal Hizmet Uzmanı, 6 Hemşire, 1 Laboratuvar Teknisyeni, 3 Temizlik Personeli ve 2 Güvenlik Görevlisinden oluşan kadro ile hizmet vermektedir.

Merkezde tedavi tamamen hastanın gönüllü ve motivasyonuna dayanan bir hizmet anlayışına sahiptir. Kişilerin ne denli tedavi olmak istediğini dikkate alan bir kuruluştur. Kendi isteğiyle alkol ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan kurtulmak isteyen bireylerin başvuruları sonucu; kendi istekleri ile yatış kurallarını kabul etmeleriyle tedaviye başlanmaktadır. Yatış işlemleri yapılacak olan hastaların servisteki görev ve sorumluluklarını üstlenebilmeleri servis kurallarına uyum sağlamaları tedavinin başarısı için önemlidir. Programı tamamlamasına engel olacak sorunu olmamalıdır. Servise yatışı yapılan hastanın arkadaş, kardeş, tanıdık vb. kişiler aynı tedavi döneminde servise kabul edilmezler. Hastaların seçili 12 SAMBA tedavi programını tamamlamak üzere en az 21 gün yatarak tedavi almaları bağımlılığın önlenmesi adına oldukça önemlidir. AMATEM kliniğinde hasta yakınları için her hafta Çarşamba günü saat 14:30 da düzenli olarak aile bilinçlendirme eğitimi verilmektedir. AMATEM’e İnönü Caddesi Ankara yolu üzeri No:157 Çorum/Merkez adresinden veya 0 364 224 68 20 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim