Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden yapılan açıklamada hastane bünyesinde bulunan uzman hekim kadrosu ve deneyimli personeli sayesinde hastaların il dışına gitmesine gerek kalmadığı belirtildi.

Bronkoskopi: Bronkoskopi, ucunda ışık olan ince bir tüp aracılığıyla doğrudan doğruya soluk borusunu ve büyük hava yollarını görmeye, biyopsi yapmaya (parça almaya), yabancı cisim çıkarmaya, darlıkları genişletip oralara stent koymaya ve hava yollarını yıkayıp temizlemeye olanak sağlayan tekniğin adı.

Genellikle ağızdan veya burundan girilerek ve sıklıkla lokal anestezi ile yapılıyor. Bronkoskopi tanı ya da tedavi amaçlı olarak iki şekilde uygulanabiliyor.

Akciğer tümörü düşünülen durumlar (film veya tomografi bulgusuna göre), tümörün tanısı ve parça alınması, uzun süre devam eden öksürük, balgamda kan görülmesi, muayene sırasında akciğerin sadece belli bölgesinde hışıltılı solunum sesinin duyulması, nefes borusuna yabancı cisim kaçması, travma ve yaralanmalardan sonra bronş yaralanmasını görmek amaçlı da kullanılabilen Bronkoskopi tedavi amaçlı da; Hava yollarında biriken ve hastanın atamadığı aşırı ifrazatı temizlemek, hava yollarına kaçan yabancı cisimlerin çıkarılması, nefes borusu ve hava yollarını daraltıp tıkayarak hastanın nefes almasını zorlaştıran iyi veya kötü huylu tümörlerin kesilerek, yakılarak veya dondurularak (lazer, argon plazma koter, elektrokoter, cryocoter ile) çıkarılması ve sonrasında yeniden darlık oluşmaması amacı ile stent konması alanlarında kullanılıyor. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim