Veremin hava yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu anlatan Tuna, bu hastalığa karşı dikkat çekmek amacıyla 03-09 Ocak tarihleri arasının Verem Eğitim Propaganda Haftası olarak belirlendiğini ifade etti.
Tüberkülozun insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen halen tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğuna dikkat çeken Ahmet Tuna, Verem hastalığının genel belirtileri arasında: halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi ve çocuklarda kilo almama bulunduğunu anlattı. Akciğer tüberkülozunda öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı şikayetleri görülebildiğini söyleyen Tuna, iki-üç haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerektiğini belirtti. Bu tür şikayetleri olanların en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerektiğini ifade eden Tuna, çocukları veremden korumak için doğumdan iki ay sonra BCG aşısı uygulandığını, verem aşısının, aile sağlığı merkezleri ve toplum sağlığı merkezi verem savaşı dispanseri bilimlerinde(VSD) ücretsiz olarak yapıldığını söyledi.
Toplumu veremden korumanın en etkili yolunun, bulaştırıcı verem hastalarının erkenden bulunması ve tedavi edilmesi olduğunu ifade eden Ahmet Tuna, verem hastalarının ailelerinin de kontrol edildiğini söyledi.
Verem hastalığının teşhis ve tedavisinin ücretsiz olarak yapıldığını kaydeden Tuna, verem hatalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı doğrudan gözetimli tedavi (DGT) uygulandığına işaret etti.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim