İhaleyi 2 milyar 755 milyon dolar + KDV teklifle alan Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu’nun yükümlülüklerini yerine getirememesi üzerine ise, 22 Nisan 2015 tarihinde Ahlatcı, Milli Piyango için sözleşme yapmaya çağırılmıştı. Bu süreçte Ahlatcı, MP’yi üstlenmek üzere gerekli kaynağı temin ettiği gibi, enerji grubu için Gazi Caddesi’nde yaptırdıkları binayı da, MP Genel Müdürlüğü için ayırmıştı.
MP Genel Müdürlüğü’nü de Çorum’a getirmek suretiyle Çorum’un kredibilitesini doruğa çıkarmayı ve Çorum’a sınıf atlatmayı amaçlayan Ahmet Ahlatcı, artık MP’yi devralmaya hazırlanırken, idareden kaynaklanan bazı hukuki pürüzlerin ortaya çıkması üzerine parayı yatırmamış, ihale de geçen yılın sonlarında iptal olmuştu. O günlerde de, pürüzler giderilerek ihalenin yeniden açılacağı duyurulmuştu.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, dün bir basın toplantısı düzenleyerek, Milli Piyango ihalesinde ilk tekliflerin 5 Ağustos'ta alınacağını, Cuma günü de özelleştirme için ilan verileceğini açıkladı. Ağbal, “Şans oyunlarının 10 yıllık lisans hakkının devredilmesi için gerekli hazırlıklar tamamlandı. Pazartesi yapılan bakanlar kurulunda lisans değerlendirmesi onaylandı” dedi.
Bu haberin hemen ardından Çorum basınına açıklama yapan Ahmet Ahlatcı, MP ihalesine bu kez tek başına ve son derece iddialı olarak gireceklerini belirterek, “Gazi Caddesi’ndeki binamızı MP Genel Müdürlüğü’ne ayırmıştık. İhalenin iptaline rağmen oraya enerji grubumuzu taşımayı düşünmedik. Çünkü, Milli Piyango’yu Çorum’a getirmekten vazgeçmiş değiliz.” dedi.
Yeni ihale şartnamesinde, geçen defa tereddüt yaratan bazı hususların kendi beklentileri doğrultusunda düzeltildiğini görmekten memnuniyet duyduklarını da ifade eden Ahmet Ahlatcı, “Kaynak temini yönünden de, diğer hazırlıklarımız itibariyle de herhangi bir sorunumuz yok. İhaleye, Milli Piyango’yu Çorum’a getirmek üzere kararlı şekilde gireceğiz. Her şey Çorum için, Çorum’un çıtasını yükseltmek için” diye konuştu.
Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın konunun ayrıntıları ile ilgili olarak verdiği bilgiler ise şöyle: “6 Mayıs Cuma günü ilana çıkmayı 5 Ağustos'ta ilk teklifleri almayı planlıyoruz. Önceki ihale imtiyaz hakkı devri olarak planlanmıştı, yeni lisans hakkı ihalesi özel hukuk sözleşmesi ihalesi olarak düzenlendi.”
“Yeni ihale için şartnamede önemli değişiklikler yaptık. Aynı oyun için bir kez olan çekiliş hakkı yeni ihalede ikiye çıkarıldı. Yapılan düzenlemeler ihaleye katılımı artıracak. İhaleyi alan şirket peşinat tutarını yüzde 20 olarak ödeyebilecek.
“Şirket hisse senetlerine rehin hakkı getirildi, yatırımcıların finansman bulmasına yönelik önemli bir düzenleme oldu. Katılımcıların ihale şartlarını sağlayamaması halinde operatörlük hizmeti alabilecek, bunun önyeterlilikte sunulması gerekiyor. İhaleye yeterli düzeyde katılım olmasını bekliyoruz.”
“Yeni dönemde Milli Piyango yeni şans oyunu düzenleyemeyecek, denetim görevini sürdürecek. Dolar cinsinden ihaleye çıkıyoruz ama yatırımcı dolar ya da TL üzerinden ödeme hakkına sahip. Yatırımcı oyun sayısını artırabilir ama oynanma koşulları Milli Piyango'nun onayına tabi olacak."
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim