Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çorum programının son aşamasında, Ahlatcı Grubu tarafından Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Altın Rafinerisi’nde incelemeler yaptı.

Tesiste 40 dakika kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan, altının eritilip işlenmesi ile ilgili safhaları bizzat izleyip, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı’dan bilgi aldı.

Ahmet Ahlatcı, Cumhurbaşkanı’nın çeşitli yurt dışı gezilerinde işadamları heyetlerinin içinde yer alıyor ve Erdoğan’la görüşme imkânına sahip bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahlatcı’nın yaptığı Altın Rafinerisi’ni ve AVM’yi görmeyi arzu ettiğini daha önce kendisine bildirmişti. AVM için zaman bulamadı, ama Rafineri’yi ziyaretinden sonra yanındakilere çok etkilendiğini ve tesisi beğendiğini söyledi.

Ahlatcı Metal Rafineri, Çorum’da yatırımların duraksadığı bir dönemde “yıldız” gibi parlayan bir sanayi yatırımı olduğu gibi, Türkiye’nin üç altın rafinerisinden biri ve en ileri teknolojiye sahip olanı. Fiziki şartları bakımından ise dünyada bir ilk konumunda.

Ahlatcı Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Emin Ahlatcı’dan aldığımız bilgiye göre, Ahlatcı Metal Rafineri, OSB’de 200 dönüm arazi üzerine kuruldu, kapalı alanı 12.000 metrekare.

Rafineri 12 Milyon Euro’ya maloldu. Arazinin 85 bin metrekarelik bölümüne 4.3 megavat gücünde Güneş Enerji Santralı yapıldı ve enerji üretimine başlandı.

Ahlatcı Metal Rafineri’de günlük 1 ton altın işleniyor. Konsantre halde gelen metal külçeler, en ileri teknoloji ile rafine edilerek altını, gümüşü, bakırı vb. ayrıştırılıyor. Birer kiloluk 24 ayar altınlar, Ahlatcı damgasıyla Borsa’ya sunuluyor.

Tesisin üretim yapılan fabrika bölümünde ise, günlük 25 kilogram alyans, 100 kilogram da bilezik üretiliyor. Türkiye çapında 2500’ün üzerinde kuyumcuya toptan satış yapan Ahlatcı, Türkiye’de bilezik piyasasının % 40’ına, alyans piyasasının ise % 25’ine hakim durumda.

Yine rafineride, 0.5 gramdan 100 grama kadar “Ahlatcı” damgalı gram altın üretiliyor. İnternette de, www.ahlgramaltin.com üzerinden gram altın satışına başlanmış bulunuyor. Bilindiği gibi, Ahlatcı, Türkiye’de “Darphane” yetkisine sahip Türkiye’de 8, Anadolu’da ise tek özel kuruluş.

Editör: TE Bilisim