Esnaf ve sanatkârların pîri, büyük mutasavvıf, Türkmen lideri Ahî Evran-ı Veli’nin düşünce ve öğretilerini yaygınlaştırmak amacıyla bu yıl 31. kez düzenlenen Ahilik Haftası dolayısıyla Çorum Esnaf ve Sanatkârlar Birliği (ÇESOB) tarafından bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

Bu yılki kutlama programı Belediye Başkanı Zeki Gül, MHP İl Başkanı Arslan Kaynar, Ticaret İl Müdürü Fikret Yıldırım, ÇESOB Başkanı Recep Gür ve meslek odalarının başkanlarının Belediye önünden törenin yapılacağı Pirbaba Parkı’na yürüyüşüyle başladı.

Vali Necmeddin Kılıç, CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, İl Jandarma Komutanı J. Pers. Alb. Abdurrahman Başbuğ, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu ve CHP İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi’nin de katıldıkları Pirbaba Parkı’ndaki kutlama programı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Çorum Belediyesi Mehter Takımı’nın konserinin ardından ÇESOB Başkanı Recep Gür, etkinliğin açış konuşmasında Ahilik geleneğinin tarihçesinden söz etti. Ahilik kültürüne çok önem verdiklerini ve yıllar boyu yaşatacaklarını vurgulayan Recep Gür, kutlama etkinliklerine sağlamış oldukları desteklerden ötürü Vali Kılıç ve Belediye Başkanı Zeki Gül’e teşekkür etti.

Ardından kürsüye gelen Belediye Başkanı Zeki Gül, “Ahi” kelimesinin Arapça “kardeşim” anlamına geldiğini hatırlatarak, Anadolu halkının ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamında önemli bir yer teşkil eden Ahilik geleneğinin; dürüstlük, sevgi, dostluk, yardımlaşma ve dayanışma gibi hasletleri içinde barındırdığını söyledi.

Ahilik yapılanmasının bugünkü “esnaf odaları” oluşumunun karşılığı olduğunu kaydeden Başkan Gül, Belediye olarak esnafın daima yanında olduklarını sözlerine ekledi.

“AVM’LERE ANCAK

ESNAF KARŞI KOYABİLİR”

Daha sonra söz alan CHP Milletvekili Tufan Köse de yüzyıllar boyu süren Ahilik geleneğinin önemine vurgu yaparak, “Bugün maalesef çoğalan büyük alışveriş merkezleri, esnafımızı zor durumda bırakmıştır. AVM’lere karşı koyabilecek en büyük güç yine esnaf teşkilatlarımızın kendisidir.” ifadesini kullandı.

Son olarak konuşan Vali Necmeddin Kılıç ise Ahilik kültürünün 1200 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlatarak, Türklerin uzun soluklu devlet geleneğinin oluşmasında Hacı Bektaş ve Ahi Evran öğretilerinin etkisine vurgu yaptı.

Bir toplumu, millî ve manevî değerlerinin güçlü kıldığına dikkat çeken Vali Kılıç, “Ahilik geleneği de bu tür değerlerimizden biridir. Türkler, 1071’de Anadolu’ya millî değerleriyle gelmiştir. Avrupa skolazmin pençesinde inlerken biz Ahilik’i kuruyorduk. Ortaçağ, Avrupa için karanlık bir çağ iken bizim ise medeniyette zirve yaptığımız dönemdi. Ahilik değerlerini toplumsal hayatımıza adapte etmeliyiz. Zor bir süreçten geçen ülkemizin bugün her zamankinden daha fazla esnafımızın birlik ve beraberliğine ihtiyacı var.” şeklinde konuştu.

Ahilik kültürünün yüzyıllar boyunca Anadolu toprakları üzerinde yeşermiş bir zenginlik olduğunu dile getiren Vali Kılıç, paylaşma ve dayanışma duygularını simgeleyen Ahilik kültürünün yaşatılması gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından program, İlin Ahisi Şahin Yıldırım, İlin Kalfası Batuhan Kabakçı ve İlin Çırağı Gülay Bilgin ile lise öğrencilerine yönelik düzenlenen “Ahilik” konulu şiir ve kompozisyon yarışmalarında birinci olan öğrencilere ödüllerinin dağıtılmasıyla devam etti.

BAŞKAN GÜL DE

ŞET KUŞANDI

Ahilik geleneğinin tiyatro oyunu şeklinde canlandırılmasının ardından ise Belediye Başkanı Zeki Gül ile Yılın Ahisi Şahin Yıldırım’a kaftan giydirilerek, şet (kuşak) bağlandı.

Halk Oyunları ekibinin gösterisinin ardından ise Vali Necmeddin Kılıç ve diğer katılımcılar, ÇESOB'a bağlı odalar tarafından oluşturulan Esnaf ve Sanatkârlar Sergisi’ni gezdiler.

31. Ahilik Haftası kutlama programı, katılımcılara Ahilik Pilavı ve helva ikram edilmesiyle sona erdi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim