Tatbikata Vali Yardımcısı Fikret Zaman, İl Afat ve Acil durum Müdürü Elvan Kaya, Çorum’dan ve bölge illerdeki kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, müdür yardımcıları ve personelleri katıldı.
Programda bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Fikret Zaman, Türkiye'de afet ve acil durumlara hazırlık konularında yeni bir döneme girildiğini ve afet yönetiminde tüm kurumların desteğinin gerekliliğine dikkat çekti.
Olası afetler için hazırlanan planların tatbikatının yapılması gerektiğini ifade eden İl AFAD Acil Durum Müdürü Elvan Kaya ise, “Afetler esnasında herkesin bir görevi var. Kamuda görev yapan yöneticiler olarak devlette bize bazı görevler veriyor. Temsil ettiğimiz kurumlar ve o kurumların imkanları devreye girecek. Afet öncesi, afet esnası veya afet sonrasında planlarımız iyi yapılmamışsa, görevliler görevini tam anlamıyla bilmiyorsa, planlar tatbikat sahasına konmamışsa, herkes neler yapacağını bilmiyorsa, olası bir afet durumunda can ve mal kaybı çok büyük oluyor” diye konuştu.
Afetler konusunda toplumsal bilincin arttığına vurgu yapan Kaya, “Kağıt üzerinde planların olması önemli değil. Büyük emekler verilerek hazırlanan planlar, tatbik edilmese bir önemi yoktur. Afete hazırlık konusunda toplumsal bilinç arttı. Bu konuda kamu kurumları olarak bizler de her türlü afete karşı hazırlıklı olmalıyız. Bu konuda herkese görev ve sorumluk düşüyor” şeklinde konuştu.
Tatbikatta acil durumlarda kurumların ne yapacağı, 6,5 şiddetinde bir depremde kamu kurum ve kuruluşlarının pozisyonu ve alacağı görevler, afetler anında kaç personelin görev yapacağı, yardımların nasıl yönetileceği, arama kurtarma faaliyetlerinin nasıl yapılacağı ve kurumlar üzerine düşen konular hakkında sunumlar yapıldı. Etkinlikte ayrıca artık kriz yönetiminden risk yönetimine geçen, aynı zamanda kamp yönetimi ve yardımlar konusunda da dünyada sayılı kurumlardan birisi olan AFAD’ın misyonu ve vizyonu hakkında da bilgilendirmelerde bulunuldu.
Editör: TE Bilisim