AKP Hükûmeti’nin bu tür uygulamalarla “yandaş atama” modeli geliştirdiğini iddia eden Eğitim-İş Şube Başkanı İlhan Yaşar, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:
“Millî Eğitim Bakanlığı’nın ataması yapılan aday öğretmenlerimize dayattığı bu sınavlar silsilesinin her aşaması adalet ilkeleri ve liyakate dayalı ölçme-değerlendirme sistemi bakımından sorunludur. Bu, AKP’nin kendi yandaşlarını kayıracağı, yandaş olmayanları da ‘adaylığını kaldırmam, meslekten atarım’ tehdidiyle boyun eğdireceği bir sistemdir. Okul müdür ve müdür yardımcılarının görevlerine son vererek tamamen yandaş atama modeli var eden AKP hükümeti, bütün kurumları kendine biat eden idarecilerle doldurmuştur. Şimdi de güçlüklerle, bin bir zahmetle kazandıkları KPSS sınavı ile öğretmenliğe atanan öğretmenlerimizi, yandaş idarecilerin performans değerlendirmesine tabi tutmaktadır.
AKP iktidarı devam ettikçe, yandaşların kayırıldığı sistem de devam edecek, aday ve asil öğretmenler hiç ayrımsız mesleklerinden atılma ve kadro güvencelerini kaybetme riskini yaşayacaklardır. Yoksul halkın türlü fedakârlıklarıyla okutulan evlatları, AKP’nin kayırmacı ve adaletsiz sınav sistemi neticesinde mesleklerini kaybetme tehdidi yaşamaktadır.
Eğitim-İş olarak, aday öğretmenliğin kaldırılma sürecini tamamen yansız, objektif ve adaletli bir yönetmelikle yapılmasını, yandaşlığın değil yapılan işin niteliğinin esas alınmasını talep ediyoruz. Aday öğretmenlerimizin karşılaşacağı her mağduriyette örgütlü gücüyle yanlarında olacak ve hukuk içinde mücadelemizi sürdüreceğiz.” (Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim