Vakıf Çorum Şubesi bahçesinde düzenlenen programa CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, HDP İstanbul Milletvekili Erdal Aytaş, Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer Baş, Avrupa Alevi Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat, ABF Genel Başkanı Doğan Demir, PSKAD Genel Başkanı Gani Kaplan ile Tertip Komitesi Üyelerinden Av. Sadık Eral, Av. Ahmet Özdel, Av. Burçin Solmaz Polat, CHP İl Başkan Yardımcıları Yüksel Aydemir, Kenan Özcan, CHP İl Genel Meclisi Üyesi Yıldız Bek, Eğitim Sen Şube Başkanı Mustafa Gül, Eğitim Sen Eski Şube Başkanı Mehmet Öztürk, HDP İl Başkanı Ümit Küçükbayatlı, EMEP İl Başkanı Cafer Gökmen, EMEP Yöneticileri Muharrem Özünel, Seher Bolat, Platform Üyesi Şeref Karataş, CHP Belediye Meclisi Üyesi Necdet Biçer ile çok sayıda CHP yöneticisi ile kadınlar, gençler ve yurttaşlar katıldı.

Hava sıcaklığının 40 derecenin üzerinde seyretmesine rağmen hınca hınç olan Vakıf bahçesinde düzenlenen program Hacı Bektaş Vakfı Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy’un konuşması ile başladı.

Konuşmasına vakıf çalışmaları ile ilgili bilgiler vererek başlayan Aksoy, 9 yıldır vakıf olarak birçok kuruluş ile birlikte Çorum Olayları anma programı düzenlediklerini belirterek, bu süre içerisinde Vakıf olarak da birçok çalışmayı gerçekleştirdiklerini anlattı.

Alevi çocuklarının asimile edilmek istenildiğine dikkat çeken Aksoy, “Vakıf olarak, bunu önlemek amacıyla bir dizi etkinlik düzenledik. Ve bu etkinliklerin başında çocuklarımızın asimile edilmesinin önüne geçmek için Yaz Kursları düzenlemek oldu. Ve bu kurslarımıza 200’ü aşkın çocuğumuz katıldı” şeklinde konuşurken, vatandaşları Vâkıfa sahip çıkmaya davet etti.

Daha sonra söz alan Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat, konuşmasına organizasyona emeği geçenlere teşekkür ederek başladı.

Avrupa’daki Alevilerin Türkiye’deki Aleviler ile bağlarını asla koparmadıklarını belirten Mat, emek ve demokrasi güçleri arasında dün yaşanmışlıkların artık bir kenara bırakılması gerektiğini dile getirdi.

Ülkenin elden gittiğini de dikkat çeken Hüseyin Mat, “Ülke yarın şeriata doğru hızla yelken açmış durumda. Bugün şeriat kuralları uygulanır hale geldi. Demokrasi, özgürlük ve eşitlik adına kim bir taş üstüne bir taş koyuyorsa biz Avrupa alevi hareketi hızır gibi yanında oluruz. Bugün bir adalet yürüyüşü yapılıyorsa biz Avrupa alevi hareketi onun yanındayız” dedi.

Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer Baş da, Alevilerin Sivas, Çorum, Dersim ve Maraş’ta saldırılara uğradığına dikkat çekerken, konuşmasını özetle şöyle sürdürdü:

“Aslında biz Aleviler Kerbela’dan beri sürekli bir baskı, yıldırma altındayız. Ancak Çorum’da gerçekleşen direniş ile bu abluka kırıldı. Aslında bu direniş ile katliamların önünü almış olduk. Asıl katliam ise asimilasyondur. Biz Alevilerin asıl mücadele etmesi gereken noktada burasıdır. Bunu ancak birlik ve beraberlik içerisinde mücadele ile bertaraf edebiliriz.

Çok zor şartlarda mücadele ediyoruz. Tehditler, baskılar, yıldırmalar her geçen artarak sürüyor. Ama bizler geçmişten gelen mücadele geleneği ile birlik ve beraberlik içerisinde tüm bunların üstesinden geleceğimize inanıyorum. Bu duygularla tüm canlarımızı asimilasyona karşı durmaya, mücadele etmeye davet ediyorum.”

Avrupa Alevi Federasyonu Başkanı Muhittin Yıldız ise, Alevi Hareketi olarak 37 yıldır Çorum’da bir araya geldiklerini belirterek, Tunceli Dersim ile başlayan ve bugünlere gelen asimilasyonun önüne ancak birlik ve beraberlik içerisinde mücadele ederek geçebileceklerini söyledi.

Son yıllarda ortaya bir Cami-Cemevi projesinin ortaya atıldığını da anlatan Muhittin Yıldız, “Tekrar gündeme getirdiler. Amasya-Merzifon Oymaağaç Köyü, Tokat’ın Ocaklı Köyü’nde bir asimilasyon yaşanıyor.

Başbakan Yıldırım, ‘biz Aleviler ile birlikteyiz’ diyordu. Yani onlar Aleviliği sadece bir folklorik olay olarak görüyorlar. Bunun için yaşanan/ ortaya konan bu projeye karşı mücadele etmeliyiz.’

Program daha sonra Hacı Bektaş Veli Semah Ekibinin gösterisi ile sürdü. Geniş katılımlı cem programının ardından lokma dağıtımı ile sona erdi.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim