Programın açılışında konuşan Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık, üniversitelerin akademik özgürlük ve akademik özerklik özelliklerini koruyabilmelerinin çok önemli olduğunu belirtti.
Işık, ayrıca ülke genelinde belki de oldukça ihmal edilen hak ve özgürlükler konusunda en kapsamlı çalışmaları yapmış olan akademisyenlerin başında gelen Prof. Dr. Bekir Berat Özipek’i Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda ağırlamaktan çok mutlu olduklarını dile getirdi.

“ÜNİVERSİTELER GERÇEĞİN PEŞİNDEN GİTMELİ”
Prof. Dr. Bekir Berat Özipek ise konferansta üniversitelerin, günümüzde akademik ve bilimsel bilginin üretildiği, toplumların geleceğini biçimlendiren fikirlerin ortaya atıldığı, tartışıldığı ve sistemleştirildiği en önemli mekânların başında gelmekte olduğunu belirtti.
Üniversitelerin taşıması gereken başlıca özellikleri, “bilgiyi bilgi için elde etmeye çalışmak, nerede olursa olsun hakikatin peşinden gitmek, muhalif kanaatlere hoşgörü göstermek ve siyasal müdahalelerden masun olmak” olarak sıralayan Özipek, “Akademik özgürlük, akademik topluluğun yani bilim adamları, öğretmenler ve öğrencilerin, kendi bilimsel aktivitelerini herhangi bir dışsal baskı olmaksızın kendi belirledikleri çerçeve içinde etik kurallara ve uluslararası standartlara uygun bir biçimde izleyebilme özgürlüğüdür” dedi.

“KURUMSAL ÖZERKLİK OLMALI”
Akademik özgürlüğün yanında üniversitelerde kurumsal özerkliğin de önemine değinen Özipek, “Kurumsal özerklik, üniversitenin dâhili örgütlenme ve yönetim, finansal kaynakların dâhili dağıtımı, kamusal nitelik taşımayan kaynaklardan gelir kazanılması, kendi personelini kendisinin istihdam etmesi, çalışma koşullarını kendisinin belirlemesi ve öğretim ve araştırma yürütme özgürlüğü için harici müdahaleden gerekli ölçüde bağımsız olmasıdır” şeklinde konuştu.
(Elifsuar TURALI)
Editör: TE Bilisim