Önceki akşam Eğitim-Sen Çorum Şubesi önünde bir araya gelen Platform üyeleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün resmî tatil yapılması yönünde ellerinde döviz ve pankartlarla Hükûmet’e çağrıda bulundular.
Platform adına bir basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Çorum Şube Kadın Sekreteri Evrim Gülez, kadınlar olarak yüzyıllardır kapitalizme ve kapitalizmin doğurduğu erkek egemenliğine karşı mücadele ettiklerini belirterek, “Mücadelemizin bugün geldiği yer, haklarımızı alana kadar alanlarda olma kararlılığımız, 158 yıl önce New Yorklu dokuma işçisi kadınların yaşamları pahasına başlattığı isyanın bir mirasıdır. Biz bu mirası evlerde, işyerlerimizde ve sokaklarda büyüterek sürdürüyoruz.” dedi.
Evrim Gülez, kadına yönelik şiddetin AKP iktidarı döneminde arttığına dikkat çekerek, Hükûmet’in bu olayların sonlanması için acil ve sert tedbirler alması gerektiğini ifade etti.
Kadına yönelik şiddet konusunda etkin ve samimi bir mücadele sergilenmediğinden ve Hükûmet politikalarından yakınan Evrim Gülez, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Kadın ve nefret cinayetlerinin, şiddetin ve tecavüzlerin yaygınlığı biliniyor ama gereği yapılmıyorsa, cinayetlerin ve şiddetin azmettiricisi Devlet’tir. Eşitsizliğiniz fıtratınızdan diyenlere, sokaklarda yürümemizi ve kahkaha atmamızı iffetsizlik addedenlere, uğradığımız taciz ve tecavüzü etek boyumuzla meşru kılmak isteyenlere, en az üç çocuk doğurmamızı buyuranlara, cinsel yönelimlerimize ve kimliğimize göre bize ölümü reva görenlere, tecavüzde rıza arayanlara, her gün akıllara zarar açıklamalar yaparak kadın katliamlarının, nefret cinayetlerinin, tacizin, tecavüzün ve kadına yönelik her türlü şiddetin sürmesini sağlayanlara karşı her gün büyüyen isyanımızla buradayız ve haykırıyoruz. Yata değil isyandayız. Kadına yönelik şiddet son bulana kadar alanlardayız.”
8 Mart’ın tüm kadınlar için resmî tatil yapılmasını isteyen Evrim Gülez, cinsiyet ayrımcılığı da dâhil olmak üzere her türlü ayrımcılığa son verecek eşitlikçi, özgürlükçü ve demokratik bir anayasa hazırlanarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yerine Kadın Bakanlığı kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim