Bütçe hakkında partisinin görüşlerini dile getiren Biçer, 2018 yılı tahmini bütçesini borçlarla başladığını belirterek, gider tahmininin 550 milyon, gelir tahminin ise 390 milyon olduğunu, aradaki 160 milyon liralık farkın ise borçlanma yoluyla kapatılmasının planlandığını söyledi.

160 milyon liralık borçlanmanın önemli bir kısmının gelecek 10 yıllık gelirleri teminat göstererek İller Bankası ve diğer bankalardan kredi kullanımı yoluyla yapılacağını kaydeden Biçer, “Gelecek yılların gelirlerini teminat göstererek kredi kullanılması, Çorum Belediyesi’ni önümüzdeki dönemlerde yani bizden sonraki dönemlerde sıkıntıya sokacağı aşikârdır. Bizim Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak önerimiz merkezi idarenin yapması gereken yatırımları, merkezi idarenin yapması şayet merkezi idare yaparsa Çorum Belediyesi bütçesinin rahat bir konuma geleceğini yani borçlanmanın daha az ve makul seviyelere ineceğine inanmaktayız.

Böylece hem bizden sonraki yöneticilerin elini rahatlatacağız hem de Çorum’da yaşayan insanların belediye hizmetlerinden daha fazla yararlanacağına inanıyoruz.

Buradan merkezi idarenin yapması gereken yatırımları sıralamaya gerek var mı

bilemiyorum” dedi.

Konuşmasının devamında bütçenin diğer kalemlerine de değinen Biçer, tanıtım giderlerine ayrılan 12.9 milyon lirayı fazla bulduklarını belirtirken, hizmet alımları toplamı olan 97 milyon 587 bin liranın daha verimli bir planlama ile azaltılması gerektiğini söyledi.

“Öz gelirlerin bütçe içindeki payını her yıl planlı bir şekilde artırıp alacakların zamanında tahsilatını sağlayabilirsek bütçenin rahatlayacağını umuyoruz” diyen Biçer konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Çöp ayrıştırma ve geri dönüşüm sağlamada belediye temizlik işlerinin çok da etkili olmadığını görmekteyiz. Çöp ayrıştırmalarla ilgili bilgilendirme toplantıları veya basın yayın yoluyla bilgilendirme yapılabilir mi?

Başka illerin kültür varlıklarını görmek için 4 milyon lira gibi bir harcama öngörülmüştür. Oysaki ilimiz kültür varlıklarını tanıtmak için 1 milyon lira gibi bir bütçe önerilmektedir. Sizce bu bir tezat oluşturmuyor mu?

Kaynakları etkin ve etkili aynı zamanda adil olarak kullanmak şiarımız olmalı.

Yine görevlerimiz arasında ekonomik, güvenli ve konforlu ulaşım hizmetleri sunmak trafik ve yaya akıcılığını sağlamak olmalı diye düşünüyoruz.

Gelirlerimizle ile ilgili olarak vergi gelirlerimiz 42.186.000,00 TL olacağı tahmin edilmiştir. Bu gelirin tahakkuk tahsilat ve takibinin muntazam yapılması Çorum Belediyesi açısından faydalı olacağı kanısındayız.

Teşebbüs ve mülkiyet gelirlerinin içinde en fazla pay su hizmetlerine ilişkin gelirlerdir. Bu da 44 milyon TL gibi bir meblağı içermektedir. Su ücretlerinin sabit tutularak zam yapılmamasını önermekteyiz.

Sermaye gelirleri tahmininde arsa satışı için 63 milyon TL gibi bir meblağ öngörülmüştür. Bu satışı yapılacak yerler belli midir?

Hizmetlerin yerine getirilmesinde öncelik sırası, belediyenin mali durumu ve hizmetin ivediliği dikkate alınarak belirlenir.

Belediyenin hizmetleri vatandaşlara en yakın yerlerde ve en uygun yöntemlerle sunulur. Hizmet sunumunda engelli, yaşlı, düşkün ve dar gelirlilerin durumuna uygun yöntemler uygulanır.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da bize kısa sürede havale edilen ve kısa sürede inceleyebildiğimiz kadar 2018 performans programı ve 2018 mali yılı bütçesini hazırlayan strateji geliştirme müdürümüz, mali hizmetler müdürü ve personeline teşekkür ederiz. İnşallah bundan sonraki yılda performans programı hazırlanırken grubumuzun da görüşü alınması temennisiyle sözlerime son veriyorum.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim