Çorum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Barış, kanserin tüm dünyada hastalıklara bağlı ölüm nedenlerinin başında yer aldığını belirterek, Türkiye’de meydana gelen ölümlerin yaklaşık 1/5’nin kanserden kaynaklandığını söyledi.
Dr. Ahmet Barış, kanser oranlarının her geçen gün arttığına dikkat çekerek, ülkelerde ve insanlarda pek çok maddî ve manevî sıkıntılara ve sosyo-ekonomik kayıplara yol açtığını ifade etti.
4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından dün düzenlenen toplantıda konuşan Barış, kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olduğunu ve bu konuya verilen önemin giderek arttığını ifade etti.
Ahmet Barış, kanserle mücadele konusunda ülkemizde atılan en önemli adımlardan biri olan ve 2009 yılında başlayan Ulusal Kanser Kontrol Programı’nın şu an 2015-2018 2. Fazı ile devam ettiğini hatırlattı.
Sık görülen ve ölümlere yol açan 3 kanser türü olan meme, rahim ağzı ve kolon kanseri ile ilgili 1. basamak sağlık kurumlarında yurttaşlara ücretsiz tarama hizmeti sunulduğunu belirten Dr. Barış, “Burada sunulan hizmetler kanser ile ilgili kesin teşhisten ziyade, kansere bağlı meydana gelen bir takım erken belirtilerin tespit edilerek, bu kişilerin gelişmiş sağlık kuruluşlarına ileri teşhis ve tedavi amacıyla sevk edilmesini kapsamaktadır.” diye konuştu.
2014 yılında Çorum’daki 1. basamak sağlık kuruluşlarında yaklaşık 26 bin yurttaşın kanser taraması yapıldığını dile getiren Ahmet Barış, “Bunlardan yaklaşık 1250 kişinin tarama testleri pozitif çıktığı için ileri teşhis ve tedavi amacıyla ilgili hastanelere sevk edilmeleri sağlanmıştır.” dedi.
Çorum Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Barış, kanserde erken tanının çok önemli olduğunu anımsatarak, yurttaşlara kanser taramalarını yaptırmaları konusunda aile hekimlerine başvurmaları çağrısında bulundu.

“Kanserle birlikte mücadele edelim”
Toplantıda konuşan Onko-Sav Derneği Başkanı Olcay Ünal, derneklerinin kanser konusunda toplumsal duyarlılık ve farkındalık oluşturmak amacıyla 2005 yılında kurulduğunu belirterek, kanserle mücadele konusunda güç birliği yapılması gerektiğini söyledi.
Olcay Ünal kanser hastalarına yönelik çeşitli sosyal ve kültürel aktiviteler yaptıklarını anımsatarak, “Bu çalışmalarımızı hayırsever insanlarımızın bağışlarıyla yapıyoruz. Umarım bu tür dernekleri görmezden gelenler, bu hastalıkla tanışmadan yaşamaya devam ederler. Unutmayalım ki bir gün bizlerde destek olacak birilerine ihtiyaç duyabiliriz.” diye konuştu.

“Kanser derneklerinin sayısı artmalı”
Kan-Der Başkanı Hülya Karabıyık ise Çorum’da 2 tane kanserle mücadele derneğinin bulunmasının sevindirici bir gelişme olduğunu belirterek, “Bu durum gösteriyor ki Çorum halkı, kanserle mücadele konusunda belli bir duyarlılığa sahip. Ancak kanserle daha etkin bir savaş için bu tür derneklerin sayısının artmasında yarar görüyorum.” dedi.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim