Sayısal olarak ulaşım kriterleri değerlendirildiğinde; kentsel vakaların %97'sine ilk 10 dakikanın altında, kırsal vakaların ise %95'ine ilk 30 dakikanın altında ulaşıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; “Bu hizmetlerimizin yüzde yüz başarıya ulaşmasında ve hizmetin ivedi bir şekilde gerçekleştirilmesinde ki en büyük engel, 112 Acil Çağrı hattının gereksiz meşgul edilmesi ve de asılsız verilen ihbarla birlikte trafikte ambulanslara verilmeyen önceliktir. İlimizde 2017 yılı ilk 11 ay içerisinde 112 çağrı merkezine yapılan çağrı sayısı 284.179 olup bu çağrıların 234.668’i gereksiz aramalar ve de asılsız ihbarlardır. Asılsız ihbarlar sonucunda ambulanslarımız gerçek ihtiyaç duyulan bölgelere gecikme yaşamaktadır" denildi.

Sağlık Müdürlüğü'nün konuyla ilgili açıklaması şöyle:

"Sağlık Bakanlığımız önderliğinde, Çorum İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı, hastane öncesi Acil Sağlık Hizmetleri birimi olarak, vatandaşlarımıza en üst kalitede sağlık hizmeti sunabilmek adına, il genelinde 60 adet standart, 2 adet kar paletli, 1 adet obez ve toplumsal olaylara müdahale amaçlı dört yataklı tam donanımlı acil yardım ambulansları ve görevli ekipleriyle 7 gün 24 saat kesintisiz bir şekilde görevimizin başında yer almaktayız.

Sağlık Bakanlığımızın belirlemiş olduğu vakaya ulaşım ve müdahale kriterlerine bakıldığı zaman Çorum İl Sağlık Müdürlüğü olarak, Acil Sağlık Hizmetlerinde üst standartları yakalamış durumdayız. Sayısal olarak ulaşım kriterlerini değerlendirmek gerekirse; 2017 yılı ilk 11 ayda 49.511 vakaya müdahale edilmiş olup, kentsel vakaların %97'sine ilk 10 dakikanın altında, kırsal vakaların ise %95'ine ilk 30 dakikanın altında ulaşılmıştır.”

“112'Yİ BOŞTAN YERE MEŞGUL ETMEYİN, AMBULANSA YOL VERİN"

“Bu hizmetlerimizin yüzde yüz başarıya ulaşmasında ve hizmetin ivedi bir şekilde gerçekleştirilmesinde ki en büyük engel, 112 Acil Çağrı hattının gereksiz meşgul edilmesi ve de asılsız verilen ihbarla birlikte trafikte ambulanslara verilmeyen önceliktir.

İlimizde 2017 yılı ilk 11 ay içerisinde 112 çağrı merkezine yapılan çağrı sayısı 284.179 olup bu çağrıların 234.668’i gereksiz aramalar ve de asılsız ihbarlardır. Asılsız ihbarlar sonucunda ambulanslarımız gerçek ihtiyaç duyulan bölgelere gecikme yaşamaktadır. Bu gecikme sonucunda sağlık çalışanı arkadaşlarımıza sözel ve fiziksel şiddet uygulanmaktadır. Sağlık Bakanlığımız ve de Çorum İl Sağlık Müdürlüğümüz olarak, sağlık çalışanlarına yönelik uygulanan şiddeti kınıyor, hiçbir şekilde kabul etmiyoruz! “

"YAŞAMA YOL VER"

Görevi eksiksiz yerine getirebilmek ve bu tür olumsuzluklara dur demek amacıyla, vatandaşlarımızda bilinç oluşturabilmek için Bakanlığımız tarafından gerekli çalışmalar yapılmaktadır. İlimizde farkındalık yaratabilmek adına, meydanlarda, okullarda ve ticari işletmelerde 112 tanıtımlarıyla birlikte vatandaşlarımıza bilgilendirmeler yapılmaktadır. Bu bilgilendirmeler içerisinde yer alan; Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan "Yaşama Yol Ver" kampanyası kapsamında "trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi" konularında toplumsal farkındalığın artırılması hedeflenmiştir.

Çorum İl Sağlık Müdürlüğü olarak, vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu sağlık konularının bütününü dikkatle takip ediyor gerekli çalışmaları titizlikle gerçekleştiriyoruz. Fedakârca ve özveriyle görevlerinin başında olan, vatandaşlarımıza en doğru ve en iyi hizmeti, vermeye çalışan, sağlık çalışanlarımıza, Çorum İl Sağlık Müdürlüğü olarak teşekkür ve takdirlerimizi bildirir, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim