Çorum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından “Aile Şirketleri ve Aile Anayasası” konulu eğitim programı düzenlendi.
Dün TSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen ve Çorum’da faaliyet gösteren bazı aile şirketlerinin temsilcilerinin yer aldığı toplantıya Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökben Bayramoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Yrd. Doç. Dr. Gökben Bayramoğlu, aile şirketlerinde farklılık yaratan unsurun pazar payı ve kârlılık gibi faktörlerden ziyade aile ile işletme arasındaki ilişki dengesi olduğunu belirterek, bu tür şirketlerin avantajlarını; çabuk karar verebilme, yüksek başarı güdüsü ve işe asılanların fazla olması, kısa zamanda büyüme ve gelişme eğilimi, aile birliğinden doğan kuvvet ve sinerji ve amatör ruhun kaybedilmemesi şeklinde açıkladı.
Aile şirketlerinde aile üyelerinin “işsiz kalma” gibi bir korku ve tedirginlik taşımadıklarını vurgulayan Gökben Bayramoğlu, bu tarz yönetilen şirketlerdeki sorunların ise büyümenin getirdiği finansman, yönetim ve organizasyon, “aile dışından” kimlerin işe alınacağı, profesyonel yönetime geçiş, yönetimin bir sonraki kuşağa devri ile ilgili plânlama ve kuşaklararası düşünce ve anlayış farklılıkları konularında yaşandığını aktardı.
Türkiye’de köklü denilebilecek en uzun ömürlü aile şirketlerinin 4. kuşağın idaresinde olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Gökben Bayramoğlu, “Japonya’da 50 bin aile şirketi 100 yaşını, 7 şirket ise tam 1000 yılı geride bırakmış görünüyor. Ülkemizde ise 100 yaşından büyük sadece 3 aile şirketi var. Şekerlemeci Hacı Bekir, Kurukahveci Mehmet Efendi ve Vefa Bozacısı, Türkiye’nin 100 yaşını doldurmuş olan en köklü aile şirketleri.” diye konuştu.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim