HZ. OSMAN ZİNNUREYN R.A.
Hz. Osman R.A., Hz. Muhammed SAV.in üçüncü halifesidir.
Mezhebi: Babası Afgan, annesi ervadır. Büyük annesi Beyza Ümmülhakın R.SAV.in halası, yani babası Abdullah’ın kardeşidir. Soyları 5. babada R.SAV.in R.SAV.in soyu ile birleşirler.
Doğumları Hicretten 47 yıl önce (Fil hadisesinden 6 yıl sonra) dünyaya geldiler. R.SAV.den 6 yaş küçüktür. Kendisi R.SAV.in iki kızını (birinin vefatı ile diğerini alması) nikahladığı için Hz. Osman’a (Osman-ı Zinnur) iki nurun sahibi denir. Bu sıfatı taşıyan tek kişi Hz. Osman R.A.dır. Önce R.SAV.in birinci kızı Rukiyye’yi almış, onun vefatı ile R.SAV.in ikinci kızı ümmü Gülsüm R.A. hazretlerini nikahlamıştır. Böylece, R.SAV.e iki kez damat olma şerefine erişmiştir.
R.SAV. “üçüncü bir kızım olsaydı, onu da Hz. Osman’a verirdim” diye itiraf etmiştir.
HZ. OSMAN’IN MÜSLÜMAN OLUŞU
Hz. Osman R.A. ilk müslümanlardandır. Hz. Hatice, Hz. Ebu Bekir, Zeyd B. Harise, Hz. Ali ve beşinci müslüman Hz. Osman’dır. Hz. Ebu Bekir’in delaleti ile müslüman olmuştur. R.SAV.e iman edenlerin beşincisi olmak ayrıca bir fazilet, üstünlüktür.
HZ. OSMAN’IN ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ
1. Hz. Osman Ehl-i Kur’an Hafızı kelam Kur’an’ın lafzını sözlerini ve manalarını kalbinde taşıyan birisidir. Hilafeti zamanında Kur’an’ı bizzat yazıp çoğaltmak suretiyle uçzak yerlere götüren, Kur’an’ın bugünki ayetlerin dizilişi ve kitap haline getiren odur ki, bu islama yapılmış en büyük hizmettir. Bu hizmeti Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer gibi en titiz ve dikkatli bir şekilde onlarca hafızın içinden seçilen çok değerli bir heyet ile yapmıştır. Hatta, ayetlerin tertibi, sıralanmasında R.SAV.in tertip ve tensibi ne ise aynen öyle yapmıştır. Kur’an’ın yuushaf (kitap) haline getirilmesi sırasında Hz. Osman’a birisi gelmiş ve “Ya Osman, Kur’an’ın en yüce ayetlerinden ve suresinden olan İhlas suresini kafir Ebuleheb’in hakkında nasıl ölen Tebbet Veda (Ebileheb’in eli kurusun) diye başlayan surenin önüne alınmalı” demiş. Hz. Osman da “o zata Kur’an Levhi Mahfuz (Kur’an’ın Allah katındaki hıfzedildiği yer) da nasıl ise Cebrail AS. vasıtası ile R.SAV.e öyle indirilmiş. R.SAV. de bize nasıl sıralayın demişse aynını yaptık. İnanmazsan semaya bir bak” diyor. (Adamın gözlerinden perde kalkıyor, Levhi Mahfuzu seyrediyor ve İhlas’ın yerini Kur’an’daki yerinde olduğunu görmüştür.)
2. Hz. Osman son derece yüksek ahlak ve edep sahibi idi. R.SAV.in bu hususta övgüsüne mazhar olmuştur.
-Hz. Aiye annemiz anlatıyor:
Hz. Muhammed SAV. bir gün evimizde otururken bacaklarının dizlerden aşağısı açıktı. Kapı çalındı. Hz. Bekir RA. geldi. R.SAV. toparlanmadı ve dizlerinden aşağısı açık olan bacaklarını toparlamadı. Biraz sonra Hz. Ömer geldi, onda tavrını bozmadı. Yine kapı çalındı. Hz. Osman R.A. içeri girdi. R.SAV. hemen tparlandı ve dikkatimizi çekti. Kainatın efendisi, Serveri alem Hz. Muhammed Mustafa SAV.e sordum. “Ya Resulallah, babam Ebu Bekir geldi, bacaklarınızı kapatmadınız ve toparlanmadınız. Hz. Ömer RA. geldi onda da tavrınızı değiştirmediniz. Sonra Hz. Osman gelince toparlandınız. Sebebini merak ettim” dedim.
R.SAV. buyudular ki; “Ya Aişe, meleklerin bile haya ettiği bir kimseden ben haya etmeyeyim mi? Osman edep ve hayası çok yüksek bir kimsedir. Eğer toparlanmasaydım, saygı ve edebinden derdini unutur, anlatamazdı” buyurdular. Yine “Her peygamberin cennette b ir dostu vardır. Hz. Osman da benim cennetteki dostlarımdandır” buyurdular.
Hz. Osman R.A. hazretleri, son derece yakışıklı, güzel giyinirdi. R.SAV, Hz. Osman’a, “benim ümmetimin Hz. Yusuf’u” derdi. Caddede ve oturumlarda daima vakur yürür ve başını kaldırıp bakmazdı. Son derece abit, ibadetci (zahit) az yiyen, az uyuyan, az konuşan, takva (Allah’ın korkulu yaşayan) bir insandı.
(SÜRECEK)