Eldeki bir kuş daldaki iki kuştan iyidir. Ülkemizde, doğalgaz, petrol aramaları hızla devam ediyor, çok ta doğru yapılıyor ama bunlar aranırken elde olan enerjilerimiz de var.

 

Türkiye’deki kömür madenlerimiz bu enerji kaynaklarımızdan birisidir.  Kömürden elektrik üretmek; üretiliyor diye biliyoruz ama daha çok kömür çıkartmak ve daha çok elektrik üretmek lazım.

 

Ve günümüzde çok büyük bir çevre sorunu haline de dönüşen atıklardan enerji üretimi yapılırsa hem çöp dağları azalır, hem doğa daha az kirlenir hem de enerji elde edilir. Hükümet bu tür çalışmalar yapmaya belediyeleri zorunlu tutmalıdır.

 

        Jeotermal enerji, (sıcak sularımız) hemen her bölgede var ama biz bu enerjiyi de sadece kaplıca amaçlı olarak kullanılıyoruz. Bunu daha gelişmiş ve modern bir şekilde turizme sunmalı ve elektrik üretmek için çözümler bulmalıyız. Şu halde de faydalanıyoruz ama yeterli değil sonuna kadar kullanmalı, sonuna kadar faydalanmalıyız.

 

        Rüzgar enerjisi ise tertemiz bir enerji ve verimsiz topraklarda kurulunca da çok kârlı.

 

Güneş enerjisine gelince kışın dahi güneşten elektrik elde etmek mümkündür. Halk bilinçlendirilirse çatılarda bile üretim yapılabilir. Ucuz kredi, teşvik vb. bu saydığımız enerjilerin üretilmesini ayrıca kamçılar.  Bunun için özel teşebbüsler harekete geçirilmelidir, halk el atmayınca bu işler verimli olmaz.

 

        Yıllardır boğazdaki akıntının büyük enerji kaynağı olduğu söylenir durur ama biz ne üretiyoruz bu bedava enerjiden? Bunlardan faydalanılıyor mu ya da faydalanıyor da yeterli mi değil?

 

İşin önemi, verimi %90 kullanmak ve ona en kısa yollardan erişmeye çalışmaktır.

 

En büyük enerji küpü ise gençlerimizdir. Genç nüfus çok önemlidir, bu oran teşvik edilmelidir. Teşvik etmeliyiz ki Avrupa’ya dönmemeliyiz.

 

Çocuk yapma teşvik edilmeli, çok çocuk yapan ailelere devletçe yardım yapılmalıdır. Çocuk yapınız, demekle çocuk yapılmaz onun istikbali temin edilmelidir. Karnı doyurulmalı, tahsili bedava olmalıdır. Burslar verilmeli ve genç nüfus çok iyi eğitilmelidir. Gençlerimiz bilgi küpü olmalı, bilgi üretmeli, enerji üretmelidir.

 

        Elde olan bu saydığımız nimetleri sonuna kadar kullanmalı ve sonuna kadar faydalanmalıyız ki dışarıdan dövizle alınan doğalgaz, petrol vs. ürünlerine daha az para harcayalım.

 

        Saygı ve sevgilerimle.