PEYGAMBERLER

10. Hz. Yakup A.S. :Hz. İbrahim’in torunu ve Hz. İshak A.S.in oğludur. Suriye’de Mezopotamya’da peygamberlik yapmış, Hz. Yusuf’un babasıdır. Babası İshak A.S.in vefatı ile Kenan iline yerleşmiştir. (Bakara 2/136, Ali İmran 3/84) Oğlu Hz. Yusuf’u kardeşleri kıskançlıkları nedeni ile önce kuyuya atmışlar, sonra kervancılara köle olarak satmışlar, sonra Hz. Yusuf Mısır’a sultan olunca, uzun yıllardan (35-40 sene tahminen) sonra Hz. Yakup oğlu Hz. Yusuf’a kavuşmuş. Bu arada Hz. Yusuf’un hasreti ile ağlaya ağlaya gözleri ama oluyor. Uzun yıllar sonra Hz. Yusuf’un ilahi mucizesi ile gözleri açılıyor. Baba oğul kavuşuyorlar. Kendisini kuyuya atan kardeşlerini de Yusuf A.S. bağışlıyor. Aile birleşiyor. Hz. Yakup A.S.i Yusuf A.S. Mısır’a götürüyor, Yakup A.S. Mısır’da vefat ediyor.

11.Hz. Yusuf A.S.: Yukarıda değinildiği gibi Hz. Yakup’un oğlu olup, İsrail oğullarına peygamber olarak gönderilmiştir. Çobanlık yapmış, sonra Mısır’da köle diye satılmış, kader onu Mısır sultanı Firavun’un sarayında yetiştirip Firavun’un veziri (mesabesinde olan, harem ağası gibi bir iş) tarafından köle pazarından satın alınıp saraya yerleştirilmiş, daha sonra vezirin güzel eşi Züleyha gönlünü Hz. Yusuf’a ilahi bir aşkla kaptırıyor. Olayın sarayda duyulması sonucu büyük bir iftiraya uğruyor, hapse atılıyor. Rivayete göre 7 sene , 9 veya 11 sene hapis yatıyor. Kralın gördüğü bir rüyayı yorumlayıp kralın gözüne giriyor. İlahi takdir, onu Firavun kralın ikinci adamı yapıyor. Mısır’ı ekonomik ve sosyal bakımdan geliştiriyor. Halk refah içinde mutlu oluyor. Sonra peygamberlik geliyor. Nebi derecesinde bir peygamberdir. Kur’an’da Hz. Yusuf’un aşkına tutulan Hz. Züleyha annemiz aşk ve sevda ile yanıp tutuşuyor. 100 yıllar boyunca Yusuf ile Züleyha’nın aşkları efsane şeklinde dillere destan olmuştur. Yusuf suresi Hz. Yusuf’u etraflıca anlatmaktadır. Kanal 7’de de dizisi yayınlandı. Tekrar olarak yine yayınlanmaktadır. Tamamen izlemedim ama, aslına yakın bir dizi görünümü veriyor. Ben ilgi ile bazı bölümlerini izledim.

12.Şuayb A.S.: Bu mübarek peygamber de Hz. İbrahim ve Lut’un soyundan Hz. Salih’ten sonra Hz. Musa’dan önce gelen bir nebi peygamberdir. İbni Saad Tabahat 1. Cilt 54-55 ve Taberi tarihi 1.325 sh Arabistan’ın kuzeybatısında Akabe körfezinin doğusunda hüküm sürmüştür. Halkı Arap olan Medyen ve Eyke halkına peygamberlik yapmıştır. Kendisini tasdik etmeyen asi kavmi korkunç gürültü ve depremle helak olmuştur. (Araf 7/91-92, Hud 11/94)

13.Eyyub A.S.: Tarihi kaynaklara göre Hz. Yakup ve oğlu Hz. Yusuf ile aynı asırda yaşamış. (Nisa 4/163) Sabrı ile aleme ibret ve örnek olmuştur. Bela ve musibetlere sabır ve tahammül eden kişilere (Eyyüb sabrı) derler. Sabır taşı derler. Bu sözler Hz. Eyyüb’ün sabrını anlatır. Yakalandığı amansız hastalığı 11 veya 13 sene sürmüş, bir yandan öbür yana dönecek kudreti kalmamış, yine rabbine isyan etmemiş, itaat etmiş. Bu bir sınavdır. Allah’ın bize hediyesidir. Peygamberliğin bir bedelidir demiş. Malı, mahsulü, hayvanları şiddetli yel, sel, yağmur ile yok olmuş, son derece zengin iken hiçbir şeyi kalmamış, yarabbi bunlar bende zaten yoktur, sen verdin ve emanetini geri aldın, şeklinde sabır ve itaat göstermiş. Yüce Allah Kur’an’da Hz. Eyyüb’ün sabır ve metanet ve itaatini övmüş ve insanlara ibret ve örnek göstermiştir.

14.Zülküf A.S.: Nebi bir peygamber olup hakkında fazla bir bilgi yoktur. Kur’an’da adı geçer. (Enbiya 21/85) Taberi tarihi peygamber midir, veli midir, nebi midir tartışılmış ise de genel hüküm peygamberdir.

15.Hz. Musa A.S.: Kur’an’da en çok zikri ve serüvenlerinden söz edilen ululazim, büyük peygamber, resuldür. Mısır’da yaşamı, M.Ö. tahminen 8. yüzyılda. Mısır Kralı 2. Ramses Firavun olan çetin mücadelesi meşhurdur. Asa- değnekle gösterdiği mucizeleri meşhurdur. Asası ejderha olup sihirbazların sihirlerini, taşı, toprağı yutmuştur. Sihirbazlar Hz. Musa’ya iman etmiş, Firavun iman etmemiş. Beni İsrail kavmini Mısır’dan çıkarıp Filistin’e götürmesi için ulu Allah’tan aldığı emri yerine getirmiş. Firavun peşine düşmüş. Firavun’un ordusu Kızıldeniz’de Firavunla beraber boğulmuş. Hz. Musa çetin yokluktan sonra Tih sahrasında 40 yıl kalmış. Gökten maide inmiş. Kayalardan sular akmış. Bunlar Kur’an’da ve Tevrat’ta ayetlerle bildirilmiş. Bugünki İsrail’in kavminin (İbrani) temeli Hz. Musa’nın kavmidir. Dört büyük semavi kitaptan olan o zamana ait hakkında kapsamlı bilgi bulunan Tevrat Hz. Musa’ya indirilmiş, maalesef tahrif edilmiş, bozulmuş. Museviler, İsrailliler Tevrat’a çok çirkin işleri anlatan ilaveler yapmışlardır. Yine Tevrat’ta, Kur’an’da da bildirilen ayetler vardır. (Meryem 19/51, Araf 7/104-105, Taha 20/17-23, Nemil 27/10-12, Araf 7/136 vs. ayetler Hz. Musa’dan bahseder)

R.SAV.in geleceğini Tevrat’ta müjdeleyen bir ulu peygamberdir. (Araf 71/142-145-157) Firavun ve kendi asi kavmi ile olan çok ilginç serüvenleri vardır. Peygamberler tarihinde çok geniş bilgi vardır. Hz. Musa ile ilgili Kur’an ayetlerinin tefsir ve yorumlarında da geniş bilgi bulunabilir.

(SÜRECEK)