Meleklerin Hz. Adem’den daha önce yaratıldıkları bilinmektedir. Cin ve şeytan da öyledir. Cin ve şeytan da melek cinsinden, ama melek değillerdir. Konumları bunu göstermektedir. Çünkü Hz. Adem’le -iblisin- şeytanın serüvenleri, şeytanın Hz. Adem’e düşmanlıkları ve şeytanın insanoğluna ebedi düşmanlıkları anlatılmaktadır. Sonra Hz. Adem’e nübüvvet peygamberlik verildiği kendisine 10 sahife kadar bir sunuf sahifeler kitabı verildiği bildirilmiştir.

Hz. Adem’in peygamberliği Maide 5/27, Elbahara 2/37, Ali İmran 3/33 ayetleri delildirler. İbreti alem için Kur’an’da; Araf, Hud, Şuara, Fussilet Ahkaf surelerinde bildirilmiştir. Kur’an’da ayrıca hud adında bir de sure vardır, 133 ayettir. Bu sure Hz. Adem’in uzun boylu olduğu, bin sene ömür sürdüğü, Mekke’de Arafat’ta Hz. Havva ile buluştuğu ve bugün Mekke’de Kabe’ye bitişik olan ve şu anda kral sarayının bulunduğu R.SAV.in birçok mucizelerinin de cereyan ettiği, gerçekleştiği Ebukubeys dağında metfun –defnedildiği- bildirilmiştir. Yani İslam’da bunun adı “rivayet edilmiştir” denir.

2.Hz. İdris A.S.: İkinci peygamberdir. Mısır’da doğduğu bildirilmiştir. Terzilerin piri sayılır. Yazı yazmayı, hesabı, yıldız ilmiyle uğraştığı rivayet edilmiştir. Kendisine 30 sahife indirildiği hadisi şeriflerle bildirilmiştir. İdris A.S. Kur’an’da Meryem 19/56-57, Enbiya 21/83-84. hadisi şerifler.

3.Hz. Nuh A.S.: Hz. Nuh insanoğlunun ikinci babası sayılır. Çünkü tufandan sonra neslin devamını sağlamıştır. İdris A.S.in torunu olduğu rivayet edilmiştir. Çok çetin bir putperest kavimle 950 sene mücadele ettiği Kur’an’da Araf 7/59-63, Hud 11/32-48, Müminun 23/25-30, ankebut 29/14-15 ayetlerinde bildirilmiştir. Ayrıca Kur’an’da Nuh Suresi 71. sure 28 ayet vardır. Bu da ayrı bir şereftir. Çünkü Hz. Ulülazm; büyük peygamberlerdendir. Mezopotamya’da yaşamış ve tufan orada olmuştur. Gemisinin yurdumuzun Cudi dağında olduğu rivayet edilmiştir. Kavminin zulmüne dayanamamış 950 sene mücadele sonunda Allah’a niyazda bulunmuş ve Allah Nuh kavmini helak etmiş. Hz. Nuh gemiciliğin piri olarak bilinir ve her cins canlıdan birer çift gemiye almış, insanlığın ve hayvanatın neslini devam ettirdiği için insanlığın ikinci babası sayılır. Kur’an’da 950 sene, rivayette 1300 sene yaşadığı rivayet edilmiştir. Kendisi resulden Resul peygamberdir.

4.Hz. Hud. A.S.: Hz. Nuh’un 5. kuşak torunu olduğu yazılmıştır. Yemen-Sana civarında yaşamış, güçlü bir kavme peygamber olarak gönderilmiş. Kavminin zenginlik ve sefa içinde oldukları, güç ve kuvvetleri ile nam saldıkları, bu kavmin krallarından Şeddat adındaki kralın cennet yaptığı, cennetinde süt ve bal ırmakları aktığı, taşlardan mermerden sütunlar, en eski barajı Sana’da bu kavmin yaptığı bilinmekte, ne yazık ki putperest bir kavim oldukları bize kadar ulaşan bilgilerdir. Hz. Hud’un ilahi davetine uymamışlar, Ulu Allah bu kavmin o muhteşem binalarını rüzgar ve fırtına ile sinek gibi havalarda uçurmuş ve yere çarparak hepsini helak etmiştir.

Peygamberler tarihinde bu konularda özellikle Kur’an’da daha detaylı bilgiler vardır. Biz sadece kısa ve öz olarak bir hatırlatma yapıyoruz.

Elbette ki peygamberler hakkında bilgiler sadece bunlardan ibaret değildir. Peygamberler hakkında binlerce eser yazılmıştır. Özellikle Hz. Muhammed SAV. efendimiz hakkında yazılan yüzlerce eserden İslam tarihinden Siyeri Nebi peygamberimizin hayatından bahseden eserler vardır. Bu hususta bir fikir vermek için; Kadı İyaz hazretlerinin R.SAV. hakkında peygamberimizin nefes nefes hayatını kaleme aldığı Şifayı Şerif adındaki (1000 sayfaya yakındır) eser çok meşhurdur. İsteyen kardeşlerimiz önce Kur’an’dan sonra İslam tarihinden ve peygamberler tarihinden kapsamlı bilgi edinebilirler.

(SÜRECEK)