Demek ki Kur’an’ın ikinci özelliği Arapça indirilmiş ve Arapça namazda okunmasıdır. Sebebi yukarıda anlatılmıştır.

Kur’an’ın üçüncü özelliği Hz. Muhammed SAV.e indirilmiştir. Bu olay Allah’ın melek elçisi Cebrail vasıtası ile Hz. Muhammed SAV.e ayet ayet bazen bir sebebe dayalı, bazen de lüzum, ihtiyaç halinde bazen de yüce Allah’ın dilediği şekilde ayetler indirilmiştir. Bazen de Cebrail AS. aradan çıkıp yüce Allah direkt Hz. Muhammed SAV.n kalbine ilka edip ayetleri yerleştirmiş R.SAV. de onu ezberlemiştir.

Kur’an’ın bir başka özelliği son peygamber ve son kitaptır. Bundan sonra ne peygamber ve ne de kitap indirilecektir. Yani Kur’an son kitap özelliğine sahiptir.

Bir başka özellik ise; Kur’an, hem lafzı, Arapça sözleri ve hem de manası itibari ile mucizedir. Bir benzeri olamaz, getirilemez, eşsiz ve denksiz bir kitaptır. Kolayca ezberlenir.

Kur’an’ın muhtevası, içeriği, konusu ve konuları nelerdir? Yani Kur’an neden bahseder?

Hz. Kur’an, insanın ve insanlığın bütün ihtiyaçlarını giderici, dünya ve ahiret saadetlerini mutluluklarını kapsamına alır. Kısaca şöyle özetleyebiliriz:

1-İtikat, inanç, yani dinin esaslarını en başta anlatır. İnanç yoksa insanın hiçbir değeri yoktur. Allah katındaki durumu budur. Onun için iman son derece önemlidir.

Uzun uzadıya araştırarak bu yazı dizisini kaleme almamın tek sebebi, insanı ve insanlığı küfür bataklığından kurtarmak ve onu Allah’ın yarattığı en şerefli yaratık olma özelliğine kavuşturmaktır. Çünkü işin başı imandır. Temel veya kaynak inançtır. Onun için Kur’an’ın önemle üzerinde durduğu hususların başında inanç konuları gelmektedir. İnanç ise bildiğiniz gibi amentü dediğimiz ve günlerdir izahını yazıya döktüğümüz 1.Allah’a iman, 2.Allah’ın meleklerine iman, 3.Allah’ın kitaplarına iman, 4.Allah’ın peygamberlerine iman, 5.Ahiret gününe iman, 6.Kadere, hayırın ve şerrin yaratıcısı Allah’tan olduğuna iman, 7.Öldükten sonra dirilmeye, hesap ve kitaba, sorgu ve mizana, cennet ve cehenneme, konumları itibariyle inanmaktır. Kur’an’ın içeriğinin birinci maddesi amentüye iman hakkındaki ayetlerdir.

2- Kur’an’ın ikinci konusu: Allah’a ibadettir. İbadetlerin şekilleri, biçimleri, yapılışları namaz, oruç, hac, zekat, dualar vs. gibi hususlara dair ayetlerdir.

3-Kur’an’ın içerdiği 3. konu: Muamelat, yani Kur’an. Yahudilik gibi sadece dünya ve ne de Hıristiyanlık gibi sadece ahiret konularını anlatmaz. Ya; hem dünya ve hem de ahireti içeren kuralları ihtiva eder.

Yani İslam hayat dinidir. İnsanların mutluluklarını, dünya ve ahiret ayırmadan eşit bir şekilde yürüyeceğine dair ayetleri içerir. Ferdin fertle, kişilerin aile, toplum ve toplumlarla olan her türlü işlerini düzenleyen kuralları koymaktadır. Daha net ifade edersek, Kur’an’da alış-veriş, ticaret, ziraat, sanat, emanet, hizmet, bağış, yardımlaşma, vakıf, vasiyet, miras, hukuk, iktisat, aile hayatı, nikah, boşanma vardır. Yani toplumu ve kişileri ilgilendiren herşeyi düzenleyen ayetler vardır.

4-Kur’an’ın dördüncü konusu; Ukubat denen cezalar. İnsanların dünya ve ahirete ait olan suç ve kabahatlardan dolayı verilecek cezalara dair ayetler.

5-Kur’an’ın beşinci konusu; ahlaki hususlardır. Ana-baba, hürmet, iyi geçinme, hoşgörme, yardımlaşma, doğruluk, dürüstlük, alçakgönüllülük, cömertlik veya bunların tersi kötü sayılan huylar ve davranışlara ait hükümleri içerir Kur’an.

6. Öğüt; irşat, uyarma, telkin, tavsiye, yol gösterme gibi konuları vaaz ve nasihat - öğüt olarak yapılması gereken hususları ihtiva eder.

7. olarak; Vaid-korkutma, vaad-mukafat, ödüllendirme emeklerinin karşılığını görmeye ait ayetleri içerir Kur’an.

ilgili; maddi ve manevi yani pozitif ilimlerin kaynaklarını akıllarımızı, gayretlerimizi kullanarak planlı programlı bugünkü ifademiz ile projeli çalışmalarla insanlığın yararına olan konulara dair ayetleri ihtiva eder.

(SÜRECEK)