Genç yaşta sosyal bir aktivist…

Çocuk yaşta iklim mücadelesinin sembolü...

3 Ocak 2003'te İsveç'te doğdu.

8 yaşında iklim değişikliği ve küresel ısınma terimleriyle karşılaştı.

Bunlar üzerine birçok belgesel izledi. 15 yaşına kadar bu konuda yazılmış çok sayıda kaynak okudu.

Adı Greta Thunberg… İsveçli bir çevre aktivisti…

Bugün bütün dünyanın yaşadığı iklim değişikliği tehlikesine karşı, çocuk yaşta tüm dünyayı uyandırmak istedi.

15 yaşında, yani Ağustos 2018'de “iklim değişikliği ile savaşılmaya bir an önce başlanması” amacıyla protestolara başladı.

İsveç Parlamentosu önünde, iklim için okul grevini başlattı.

“İklim için okul grevi” ile medyanın dikkatini çekti.

Çocuk aktivist Thunberg, 20 Ağustos 2018'de, İsveç'in yaz aylarındaki sıcak dalgaların ve orman yangınlarının ardından, 9 Eylül 2018'deki İsveç genel seçimlerine kadar okula gitmemeye karar verdi.

Genel seçimlerden sonra ise sadece Cuma günleri grevine devam etti.

Onun bu hareketi tüm dünyadaki okul öğrencilerine, öğrenci grevlerine katılmaları için ilham verdi. 2018 Aralık itibarıyla en az 270 şehirde 10 binlerce öğrenci grev yaptı.

Thunberg, 4 Aralık 2018’deki “COP24 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi”ne katıldı.

Yaptığı konuşmada, “Yok oluşumuzun başındayız. Sizlerse sadece paradan konuşuyorsunuz” sözleriyle damgasını vurur, adeta katılan liderlere ayar verir oldu.

* * *

Mart 2019'a kadar, her Cuma günü başka öğrencilerin de katılımıyla, protestolarını İsveç parlamentosu dışında sürdürdü.

15 Mart 2019'da, dünyanın 112 ülkesinden milyonları bulan öğrenci bu protesto eylemlerine katıldı.

24 Mayıs 2019'da 125 ülkeden öğrenci katılımıyla, iklim değişimine karşı uyarı etkinlikleri düzenlendi.

Ama Temmuz 2019’da, Petrol İhracatçı Ülkeler Örgütü (OPEC) adına, Genel Sekreter Mohammed Barkindo, iklim aktivistleri olan Thunberg'i ve diğer gençleri fosil yakıt -petrol, kömür ve doğalgaz- endüstrisi için “en büyük tehdit” olarak ilan etti.

Ama Şubat 2019'da 224 ünlü akademisyen, Thunberg ve grevdeki okul çocuklarından ilham aldıklarını belirten açık bir destek mektubu imzalamıştır.

Ve de BM Genel Sekreteri António Guterres, Thunberg’in başlattığı okul grevlerini onaylamış ve “Benim neslim iklim değişikliğinin dramatik mücadelesine tam olarak cevap veremedi” demiştir.

Çocuk aktivist Thunberg, 23 Ocak 2019 günü Davos’a gelir. Dünya Ekonomik Forumu’nda iklim kampanyasına devam etmek için bir konuşma yapar.

Ve “Bazı insanlar, bazı şirketler, bazı karar vericiler, özellikle de akla gelmeyen miktarlarda para kazanmaya devam etmek için ne kadar paha biçilmez değerden vazgeçmekteler” sözleriyle Forum’a damgasını vurur.

* * *

Çocuk aktivist Thunberg, çeşitli ödüller de aldı.

Mart 2019'da, Norveç parlamentosunun üç üyesi, Nobel Barış Ödülü için Thunberg'i aday gösterdi.

Ardından 2020’de ve 2021’de de aday gösterildi.

Mayıs 2019’da, 16 yaşındayken Time dergisinin kapağında yer aldı.

Fransa tarafından “Özgürlük Ödülü” verildi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından da 2019 yılı “Vicdan Elçisi” ödülü verildi.

* * *

2015’te 191 ülkenin taraftar olmasıyla Paris İklim Sözleşmesi imzalanmıştı.

Bununla birlikte 1995’den bugüne her yıl “BM İklim Zirvesi” yapılır oldu.

Ve de bugün bütün dünya, yaşanılır ve hissedilir olan iklim değişimini konuşur, bilim adamları dünyayı sarsacak bir tehlikenin altını çizer oldu.

2020 yılında 26’ıncısı yapılması gereken Zirve (COP26), pandemi nedeniyle 2021 yılına ertelenmişti. Ama 31 Ekim-12 Kasım günlerinde İskoçya’nın Glasgow kentinde yapılmaktadır.

Elbette amaç, iklimdeki değişikliği etkileyen sera gazlarının emisyonunu yani yayılımını kontrol altına alacak etkili önlemler geliştirmektir.

Çünkü insan faaliyetleri sonucunda, özellikle karbondioksit emisyonu artmakta, bu da sıcaklıkların yükselmesine neden olmaktadır.

Dünyada ortalama sıcaklık yaklaşık 15 derecedir. Ama bilim insanları, sıcaklıkların artık önceki dönemlere kıyasla çok daha hızlı bir şekilde arttığını söylemekteler.

İşte İsveçli aktivist Greta Thunberg ve ona destek veren dünya gençleri, gösterdikleri çevreci etkinliklerle tarihi bir görev yaparak bu sorunu gündeme taşır oldular.

Ve paradan başka bir şeyi düşünmeyen, tehlikeyi umursamayan dünyanın tüm büyük şirketlerini, savaştan başka bir şey düşünmeyen tüm ülke yöneticilerini uyarmak istediler.

Aslında bir ölçüde de olsa bu eylemlerle, iklim krizinin ve ekolojik yıkımın, kapitalizmin yıkıcı etkisi olduğunu da gösterir oldular.

Bu nedenlerle onları kutlamak ve de özellikle kutlamak gerekir.