“Haydi, Abbas vakit tamamdır”
Kediler ne zaman evcilleştirildi; o kadarını bilemiyorum. Vahşi doğada yaşayan akrabaları gibi avlanma huyundan asla vazgeçmediler. Kırsal kesimde yiyeceklerini kendileri üreten insanlarımız, bu özelliğinden dolayı kedileri evlerinden ayırmadılar. Günün koşullarına bağlı olarak değişen kırsal yaşamda gün geldi gözden düştüler. Sokaklara atıldılar.
Şehirlerde hayvan severler, evlerinde kedi besliyor. Mahalle arasında sokak kedilerine sahip çıkan insanları takdir etmek gerekir.
Sokağa atılmış, başının çaresine bakmak zorunda kalan bir kedi dikkatimi çekti. Park içinde oturup sohbet eden, günlük yaşantısı içinde koşturanlar gibi onun da karnını doyurmak gibi bir sorunu vardı. Sokağa atılan yiyecekler yeterli değildi. Öğle yemeği için bir güvercin fena olmazdı. Kedi av peşindeydi; ben de fotograf!
Pusuya yattı. Güvercinler yakındı. Onlara biraz daha yaklaşıp fırsatını bulduğu an harekete geçecekti. Gizlenebildiği alanda onlara yavaşça yaklaştı. Saldırıya geçti. Bu kez güvercinler kazandı.
Vahşi doğa belgesellerini izleyenler bilir: Etobur hayvanlar, kuşlar avlarının peşinden ayrılmaz. Dikkat ederseniz, doğal ortamda sürü içerisinde sakat, yaşlı, hasta canlı bulunmaz.
Sonuçta etoburlar yaşayabilmek için avlanmak zorunda. Bir canlının karnını doyurabilmesi, yaşamını sürdürebilmesi için başka canlıların tatlı canlarından olması gerekir!
Uzmanlara göre hiçbir canlı türü, kendi soyundan gelenleri zevk için öldürmez. Karnı aç olduğunda sürü içinden gözüne kestirdiğini avlamaya çalışır. Sürü içindeki diğer hayvanlara asla zarar vermez. Bu davranışlarından dolayı avladıkları hayvanlara yardımda bulunur.
Asla ama asla doğada yaşayan hiçbir canlı türü bir başka canlı türünü yok etmek için çaba göstermez.
Yaşadığımız dünyada kendini en akıllı, en üstün canlı türü kabul eden insanlar; diğer adıyla Adem oğullarının, Adem kızlarının davranışları çok farklıdır. Başta kendisine, ailesine, akrabalarına, iyiliklerini gördüğü dostlarına, yaşadığı dünyaya; bir fırsatını bulsa içinde bulunduğu galaksiye bütün evrene zarar vermek için ne gerekirse yapar!
Onun için önemli olan daha fazla para kazanmaktır. Ülke, namus, ahlak, onur, terbiye, inançlar, kişilik, vicdan ayrı bir yerde; para ayrı bir yerdedir.
Bu anlayışın dışında kalanlardan binlerce kez özür dilerim!