Hemşehrimiz, kardeşimiz ve dostumuz Turan bey, güzel hizmetlerine komşu vilayetimiz Samsun’da devam etmekte. Orada sevecenliği, sosyal etkinliği ve iletişimi, girişimciliği ile sevilen, sayılan, özellikle Samsun’da yaşayan Çorumlu veya Çorum’da görev yapmış Çorum’u sevenlerle de önemli birlikteliği olan önemli bir bürokratımızdır.

Kardeşimize bu vesile ile grup arkadaşlarmız; Sayın Mustafa Köklükaya (emekli Diyanet İşleri Başkanlığı Çorum Müftülüğü Hac İş.Md.), Sayın Abdullah Torun (işadamı), Sayın Ahmet Çarhacı (işadamı), Sayın Osman Poyraz (işadamı), Sayın Selim Alkan (esnaf, işadamı), Sayın Metin Varış (sanayici ve işadamı), Sayın Nuri Körekoğlu -Babacan- (işadamı), Sayın Kenan Orhon (sanayici işadamı) adına Sayın Atlamaz’a misafirperverliğinden dolayı teşekkür eder ve başarılarının devamını dileriz.

Şimdi yazımıza başlık olan Altınkaya Barajı ve Şahinkaya Kanyonu ile ilgili anlatımımızı sunalım.

Grup arkadaşlarımız ve eşlerimizle Altınkaya Barajı’nda ve Şahinkaya Kanyonu’nda iki saat süren bir gemi yolculuğumuz oldu. Sizlere gemi kaptanımızın baraj ve kanyon hakkında verdiği bilgileri sunmak istiyorum.

Gemimizin kaptanı karizmatik, tecrübeli, denizyolu ile dünyayı dolaşmış, en güzel liman, koy, kanyonlarını gezmiş bir kardeşimiz. Gemimizin adı Samsun Büyükşehir Belediyesi Deniz Ulaşım İşletmesine bağlı “Samsunum 3” gemisi. Kaptanımızın adı ise İsmet Numanoğlu. Konu ile ilgili verdiği bilgiler;

Altınkaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali Samsun’un Vezirköprü ilçesine 10-15 km uzaklıkta. Vezirköprü-Durağan-Bafra üçgeninde Kızılırmak’ın ana yatağına kurulmuş, yurdumuzun en uzun mesafeli olan, Kızılırmak üzerine kurulmuş bir baraj gölüdür.

Tabiat güzelliği, suyunun berraklığı, koyu yeşili yüksek ve dar geçitli dağların, tepelerin arasında tabiat harikası sanki cennetten bir parça. Oksijen dolu havası, hafif esintisi ile insanı büyüleyen bir özelliğe sahip.

Önceden yapılan rezervasyon gereği 17 Eylül 2017 Pazar günü saat 13.30’da Samsunum 3 yolcu gemisine bindik. Seyre değer su ve fiziki yapı, ağaç, orman, yeşil, mis gibi çam kokusu alarak Şahinkaya kanyonuna doğru hareket ettik. Kaptanımız İsmet bey özel bir röportajla bize bazı bilgiler verdi. Burası bir doğa harikasıdır. El değmemiş, kirletilmemiş bakir bir milli varlıktır.

Dünya deniz yolları üzerinde bulunan ne kadar ilginç doğa harikası varsa hepsini gördüm. Özellikle Cebelitarık Boğazı, Yenizelanda kanyonları, ABD, Şili, Panama Kanalı, Macellan Boğazı gibi enteresan yerleri gördüm. Buralar turistik gezilere müsait değil. Burası kadar güzel bir yer dünyada çok azdır diye düşünüyorum.

Doğası, suyu, yeşili, ormanı, havası, oksijeni, yani manzarası çok tatlı, tatlı su balığı mutlaka yenilmeli. Tadılması için buralara gelip görmelidirler. 2-2.5 saatlik bir gemi seyahati ile bu lezzeti tatmanız mümkündür. Burası aynı zamanda yerleşime kapalı, korumalı tabiat parkıdır.

Barajdaki istasyon, Vezirköprü Büyükseki belediyesi Çertek mahallesinde bulunuyor. Varacağımız yer ise Kayıkbaşı istasyonu. Orası 15-16 km mesafe. Geminin hızı saatte 15. km. Gidiş-dönüş 2-2,5 saat sürüyor. Barajın en geniş yerinde eni 1500-2000 m. En dar yeri ise Şahinkaya Kanyonu aralığı; 35-40 m. Şahinkaya kanyonunun suyun dibinden itibaren yüksekliği 360-400 m. Suyun deinliği en sığ yeri 15-16 m. En derin yeri 160 metre. Kanyonun içind esu seviyesi 85 metreyi gösteriyordu.

Kanyon dik ve yalçın kayalardan oluşuyor. M.Ö. kavimlere ait kayalarda oyma el yapımı 3000-3500 senelik tarihi eserler varmış. Resimler, heykelleştirilmiş figürler, oymalar, insan ve hayvan resimleri. 400-500 metre yükseğe su götürmek için yapılan binlerce basamaklı kayalara oyulmuş merdivenler yükseliyor. Görmedik ama kayalara oyulmuş mağaralar mabetler ve tapınakların olduğunu kaptan İsmet bey bize anlattılar. İlginç tarihi kalıntılar da varmış.

Burası su sporlarının, kültürel etkinliklerin, turistik amaçlı gezilerin, paraşüt eğitimi vs gibi spor faaliyetlerinin yapılabileceği görmeye değer müstesna yerlerimizden birisidir. 2,5 saatlik baraj gezisi ve Şahinkaya Kanyonunu görüp döndüğümüzde, kıymetli kardeşimizin ikramı için grubumuzu Vezirköprümüzün müstesna tabiat parklarından ve mesire yerlerinden birisine götürdüler. Orada Allah’ın verdiği nimetler, mangal keyfi lezzetini tatma fırsatını bulduk. Çam kokusunu teneffüs ederken mis gibi kokan çaylarımızı da yudumladık. Bizim için bu güzel sohbetler, hikaye, latife ve nükteli eğlenceli bir meclis oldu.

Akşama kadar orada mutlu bir zaman geçirdik. Saat 19. 00 gibi vedalaşarak ayrıldık.

Birkez daha ifade etmeliyim ki, nezih bir gezi, tatlı bir muhabbet oldu bu gezi. Başta Sayın Turan Atlamaz kardeşimize, mükemmel hizmet sunumunu yapan ekibi ve özelliği olan ismini unuttuğum muhtar kardeşimize ve bizleri grup halinde götürüp getiren umre yolculuğu dostlarımıza gerçekten teşekkür eder, saygılar sunarım.

Bu vatanın bütün evlatlarına bu güzellikleri görmelerini ve bu mutluluğu tatmalarını önerir ve temenni ederim.

20 Eylül 2017

Fikret Hoca, baraj gezisinde…

Altınkaya Barajı’ndan iki görünüm…

Vezirköprü Tabiat Parkı’ndaki piknikten…

İlkadım Kaymakamı, Çorum eski Belediye Başkanı Turan Atlamaz’ın Çorum’dan dostları, daha önceki bir buluşmalarında…