BAŞKASININ AĞZI SENİN İÇİN, SENİN AĞZIN
İSE BAŞKASI İÇİN GÜNAH ÇIKMADIK AĞIZDIR

Yerlere kapanan Nabi şükür secdeleri yapıyor ve R.SAV.in huzurunda bu şiiri devamı ile beraber defaatle okuyor. Ey hakikat yolcusu, mukaddes topraklarda buraların değerini kavrayamamış olanlar bulunabilir. Ama o mübarek beldelerin kutsiyetine yakışır bir davranış sergilemenin ne kadar önemli olduğunu bilmemiz ve yaşamamız gerekmektedir. Bu ziyaretleri duyarak yapmalı, yaşayarak duymalı ve duygulanmalıdır.
GÜNAH ÇIKMADIK AĞIZDAN YAPILAN GERİ ÇEVRİLMEZ
Dua müminin hatta bütün canlıların sermayesiz kazanılar varlığıdır. İnsan doğumundan ölümüne kadar duanın içindedir. Asla müstağni değildir. Yani duasız edemez. Bilindiği üzere, dua bir sığınma isteğidir. Zayıfın güçlüden yardım dilemesidir. Duanın hedefi ulu Allah’ın sonsuz rahmet deryasıdır. Asla boş dönülmez bir mercidir.
Dua ile ilgili geçen yazılarımızda bilgiler sunmuştum. Hatırlatmak bakımında birkaç söz söyleyelim: “Dua müminin silahıdır”. “Dua mümini koruyan yırtılmaz zırhtır, bürünen kurtulur”. “Kader duvarı demir dağdır. Onu ancak üç şey deler. 1 dua, 2 sadaka, 3 sılai rahim”. “Kulun duası olmasaydı Allah kuluna itibar etmezdi.” “Bana dua edin, kabul edeyim”. “Duanın kabul olunmayanı yoktur. Ama zaman alır.”
Bunların hepsi ayet ve hadis mealleridir. Dua ile ilgili gerek şahsi gerekse umumi Kur’an’da 200’den fazla ayet vardır. R.SAV.in dualarını ihtiva eden ciltler dolusu kitaplar yazılmıştır. Dua bu kadar önemli ve kapsamlıdır. Dua ile ilgili kısa bir bilgi sunduktan sonra günah çıkmadık ağızdan dua nasıl olur onu beyan edelim.
Hz. Mevlana, Mesnevi’nin Tahir-ül Mevlevinin şerhettiği Mesnevi 9. cilt 7909-1952 beyitlerinde bu konuyu işliyor. Yorumuyla birlikte arzediyorum:
Geçmiş peygamberlerin zamanında olmuş bazı olayları ayetler ve hadisi şerifler haber verir ve bunların hükümleri lağvedilmemişse bu hükümler bizler için de geçerlilik arzeder. Buna fıkıh, islam hukukunda “Şeriati Men Guablehat” eski milletlerin yolu denir ki, bunlar bizler için delil teşkil ederler. Bu hükümler ya ayetlerle veya R.SAV.in hadisi şerifleri ile güncelleştirilmiştir. İşte bu kabilden bir olayı Mevlana hazretleri Hz. Musa’dan hikaye ediyor:
Hz. Allah, Musa A.S.e buyurdu ki; “Ya Musa, bundan sonra bana dua ederken günah etmediğin bir ağızla benden yardım iste ve bana sığın.” (Mesnevi beyit 7909-7910)
Musa A.S. dedi ki, Ulu Mevlam benim öyle bir ağzım yok.
Allah buyurdu ki, bana başkasının ağzı ile dua et.
Başkasınca dua et ki o da sana dua etsin.
Başkasının ağzı senin için günah çıkmayan ağızdır.
Senin ağzın da başkası için günah çıkmadık ağızdır.
Allah birinin günahını diğerine yazmaz. Diğerinin günahını da sana yazmaz. Birinizin ağzı diğeri için günah çıkmadık ağız olur.
Not: Bu aynı zamanda bir hadisi şeriftir.
R.SAV. buyurmuştur ki, Ümmeti ashabım, sizler günah çıkmadık ağızdan Allah’a dua edin. Ya Resulallah;
-İnsan olur da günah çıkmadık ağız olur mu?
-Evet, Başkalarının size sizin de başkalarına ettiğiniz dualar günah çıkmadık ağız olur.
Çünkü ulu Allah “Her nefis ne işlerse kendinedir” buyurur.
SÜRECEK