SEN ÖLÜRKEN BAŞKASININ AĞLAMASI,
AMA SENİN GÜLMENDİR ÖNEMLİ OLAN

20.Dili tatlı, sözü yumuşak olanın sevmeyeni olmaz.
21.Sabır hilesi olmayanın hilesidir.
22.İnsan idrak edemediğini inkara kalkışır.
23.Kişinin kalbi sözündedir. Kişinin özünü sözünden görürsün.
24.Dünyada cimri, cüssesi en küçük, sucu, cürmü en büyük olan aza dildir. Dilim beni ettin dilim dilim, parça parça.
Bu konuyu Mevlana hazretlerinin bir sözü ile taçlandıralım.
“Dünyanın bütün nimetlerinin sefası ve kendisi geçicidir. Gelirken hep güldürür, giderken hep ağlatır. Seni sonunda ağlatan değil, seni güldüreni ara bul. O da seni güldürenin sahteliğine inanmamandır. Önemli olan doğarken senin ağlaman, başkasının gülmesi değil, sen ölürken başkasının ağlaması ama senin gülmendir. İnsan ağlayarak doğmalı ama gülerek ölmelidir.” Hz. Mevlana.
MANEVİYAT BAHÇESİNİN GÜLLERİNDEN BİR DEMET
Maneviyat ve maddiyat, insanın iki yüzü, iki kolu, iki kanadı, kayığın iki küreği gibidir. Bedeni yönü, ruhi yönü, insanın maddi yönü, manevi yönü ve insanın dünyası ve ahireti şeklinde anlamak mümkündür. Bizim burada kastettiğimiz husus uhrevi yönü daha ağır basan, Allah’ın veli –sevgili- kullarının gerektiğinde gösterdikleri kerametler –olağanüstü haller-den bir dizi sunarak hem bu konudaki bilgileri okurlarımıza aktarmış, onları bilgilendirmiş, hem de hayatımızın dizaynında örnekler edinmiş ve maneviyatımızı güçlendirmiş olacağız.
1-Abdulkadiri Geylani Hazretlerinden:
Allah dilerse zaman içinde zaman, mekan içinde de mekan yaratır.
Bu anlatacağımız olaylar, peygamberlerin ispat için gösterdikleri akıl ve mantığı (fizik ötesi) aşan direkt ulu Allah’ın kudretini kulları aracılığı ile gösterdiği ve veli Allah’ın sevgili kullarından zuhur eden olaylardır. Bu olaylar, umuma delil olmaz, ama keramet ve muazede dinde bir delildir. Hatta İmam-ı Kesteli hazretleri meşhur Akaidinde, ibare aynen; “Keramatü evliyaü hakkun ve inkarüha küfrün” buyurmuştur. Yani; peygamberlerin mucizesi, evliyanın kerameti haktır. İnkar küfürdür diye kurallaştırılmıştır.
Mesela, R.SAV. efendimiz miraca çıkmış, kuş gibi uçmuş sanki, saniyede ulu Allah’ın katına varmıştır. Bir mümin R.SAV. miraca gitmedi derse, ayetle sabit bir olayı inkar ettiğinden küfre düşer. Bunun gibi Hz. İsa’nın ölüleri diriltmesi, Hz. İbrahim’in ateşte yanmaması, Hz. İsmail’i bıçağın kesmemesi gibi olaylardır. Burada esas olan ulu Allah’ın muradının tecellisidir. Onun için yazacağımız olaylara bu açıdan bakılmalıdır.
Abdulkadiri Geylani hazretleri, evliyanın yücelerinden doğuştan veli, alim, fazıl, arif büyük bir mürşittir. Hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler ansiklopedilerden, internetten öğrenebilirler. Gunyetüttaliban adlı eseri meşhurdur. Onun için birkaç kerametinden söz edeceğiz.
SÜRECEK