Kurban bayramı yaklaşıyor. Müslümanlar kurban kesmek için şimdiden planlarını yapıyorlar.

Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır.

Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Peki 7 kişi bir araya gelerek 70-80 bin liraya bir kurban kesmek mi? Yoksa bu kadar parayı mahallemizde, köyümüzde bulunan, işten atılmış, kirasını ödeyememekte, çocuğuna süt alamamakta, bakkal borcu birikmiş birine maddi yardımda bulunmak mı? desek ne dersiniz? Bu şekilde Allaha daha çok yakınlaşmış ve paylaşımda bulunmuş olmaz mıyız?

Geçen yılki kurban bayramında 5 kişi bir araya gelmişler, kurban paralarını toplayıp mahallede 3 çocuklu ve işsiz bulunan birinin altı aylık ev kirasını, bakkal borçlarını, elektrik ve su faturalarını ödemişler, eline de kalan parayı vermişler. Allah kabul etsin.

Elbette ki herkes kurban ibadetinde hürdür. İstediği gibi kurbanını keser. Ancak sosyal dayanışma örneği olarak bu davranışı örnek verdik.