426 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile mükelleflere yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu getirildi. 

Gerek anılan Tebliğ gerekse bu Tebliğ’de değişiklik yapan 427 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ve konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı’nca yapılan basın açıklamaları bir arada değerlendirildiğinde uygulama özet olarak aşağıdaki gibi olacak:

1. 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun ve ilgili mevzuata göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar 01.10.2013 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özellikli cihazları kullanmak zorundalar. 

2) Yol kenarı otopark hizmeti veren mükelleflerin 01.10.2013 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özelliği olanlarını kullanmaları gerekiyor. 

3) Basit/Bilgisayar bağlantılı yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmak zorunda olan mükelleflerin bu mecburiyetleri 01.01.2016 tarihinde başlayacak.

4) Akaryakıt pompalarına bağlanan ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerin,bu cihazlarla ilgili Maliye Bakanlığı’nca belirlenmiş şartlara uygun yeni nesil ödeme kaydedici cihazları kullanmaları zorunlu.

5) İhtiyari olarak sinema giriş bileti veya yolcu taşıma bileti düzenleyen cihaz kullanan mükellefler, 1.1.2016 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanacaklar.

6) Mükellefler mevcut ödeme kaydedici cihazlarını 31.12.2015 tarihini geçmemek üzere malî hafızaları doluncaya kadar kullanabilecekler.

7) Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz modellerinin mükelleflerce kullanılabilmesi için, Bakanlıkça belirlenmiş olan şartları haiz olduğunun onaylanmış olması gerekiyor. 

8) Mükelleflerin en geç 01.10.2013 tarihi itibariyle düzenlenmiş faturalarını almak şartıyla, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarını 30.12.2013 tarihini geçmemek üzere bağlı bulundukları vergi dairesine kaydettirerek kullanmaya başlamaları mümkün.

Cihaz satışlarına ilişkin olarak düzenlenecek faturalar Maliye Bakanlığı’nca onaylanmış yetkili ÖKC firmalarından yeni nesil ödeme kaydedici cihaz onayı almış olanlarından alınabileceği gibi henüz yeni nesil ödeme kaydedici cihaz onayı almamış olanlarından da alınabilecek. Ancak, mükelleflerin en geç 90 günlük sürenin sonunda kaydettirecekleri cihazların, her hâlükârda Bakanlıkça onaylanmış modellerden olması gerekiyor. 

Maliye Bakanlığı’nca onaylanmış yetkili ÖKC firmalarının listesi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden ilan ediliyor.