31.10.2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte 25.10.2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklik yönetmeliği ile mükellefler lehine önemli düzenlemeler yapıldı.

Söz konusu düzenlemeler aşağıda özetlendiği gibidir:

1) Vergi incelemesi sadece inceleme görev yazısında belirtilen konu ve döneme ilişkin olarak yapılabilecek.

İnceleme konusu ve dönemi ile ilgili olmayan herhangi bir hususa ilişkin olarak mükelleften bilgi ve belge talebinde bulunulamayacak.

2) Hakkında vergi incelemesi yürütülen mükellefe, ibrazı talep edilen defter ve belgeler ile on beş günden az olmamak üzere ibraz süresi, ibraz yeri ve ibraz edilmemesi halinde uygulanacak müeyyideleri içerir bir yazı verilecek.

3) Vergi inceleme tutanaklarının taslakları, mükelleflerin itiraz ve mülahazalarının tutanağa geçirilebilmesini sağlamak amacıyla, mükelleflerin talep etmesi durumunda iki gün önceden mükelleflerin bilgisine sunulacak.

4) Vergi inceleme tutanaklarında, tutanak taslaklarının talep halinde mükellefe sunulup sunulmadığı ve mükellefin Rapor Değerlendirme Komisyonları'nda dinlenme talebinin olup olmadığı hususlarına yer verilecek.

5) Vergi incelemesinde, inceleme konusu ve dönemine ilişkin olarak eleştiriyi gerektirecek herhangi bir hususun bulunmaması halinde, bununla ilgili vergi denetim birimleri tarafından mükellefe yazı ile bildirim yapılacak.

6) Vergi incelemesine yetkili olanlar vergi inceleme görevleri ile ilgili olarak ve eleştiri gerektiren bir hususun farkına vardıklarında bunun diğer vergisel işlemlerin düzeltilmesini gerektirmesi halinde bu hususu vergi inceleme raporunda belirtecekler.

7) Mükellefin inceleme esnasında ileri sürdüğü ve tutanakta yer alan itiraz ve mülahazaları ile bunlara ilişkin ayrıntılı değerlendirmelere raporun eleştirilen hususlar bölümünde yer verilecek.

Mükellef hakkında önerilen vergi ve ceza tutarları, herhangi bir tereddüde yer vermeyecek açıklıkta ve anlaşılır bir şekilde vergi inceleme raporlarının sonuç bölümünde gösterilecek.