2014 Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 2017 Anayasa değişikliği, halk oylaması, 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimleri hepsi de tartışmalıdır.

Bazen YSK ve mühürsüz oylar bile devreye girmiştir. Hatta bu konulardaki hukuksuzluğa dikkat çekmek için Eski Yargıtay Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, 16 Nisan'da yapılan halk oylaması “Yok hükmündedir” diye görüş bildirmişti. Olsun AKP’li Cumhurbaşkanının söylediği söz önemlidir ve işin özetidir. “Atı alan Üsküdar’ı geçti”. Şimdi kritik soru şudur; Önümüzdeki seçimlerde Üsküdar yine atla mı geçilecek?

Erdoğan İki kez cumhurbaşkanı seçildiği için, Anayasa’ya göre ancak seçimler TBMM tarafından 360 oyla yenilenirse aday olabiliyor. Oysa AKP iktidarı TBMM’de beşte üç çoğunluğa yani 360 oya sahip değil. Anlaşılan seçimleri 14 Mayısta yapmak istiyorlar, bu da yeni seçim yasası ile seçimlere gitmek demek. Yeni seçim yasasının kabul tarihi ise 6 Nisan 2022. Seçim yasasındaki değişiklikler yapıldıktan bir yıl sonra yürürlüğe girdiğinden, seçim takvimine göre oy verme işlemi 14 Mayıs tarihine yetişmiyor.

Aslında tüm bunları yapanlar AKP iktidarının kendisi. Ne “Dış güçler” ne de “vesayet partileri” Kendi koydukları kurallar ayaklarına dolaşıyor. Zamanında kendilerine, oylarına ve meclisteki çoğunluklarına olan öz güvenleri nedeniyle bu günleri düşünmediler. Şimdi ortaya çıkan tablo “kanunu, kuralı boş ver”, günün koşullarına göre “Dünya Liderinin! Nasıl işine geliyorsa kanun odur.”

Muhalefet partileri “Biz Erdoğan’ı sandıkta yeneceğiz” anlayışı ile anayasa hükmünü yok sayarlarsa, büyük yanlış yaparlar. Hukuksuzluğu başka bir hukuksuzlukla çözemezsiniz. Tarih sizi de HUKUK TANIMAMAZLIKLA YAFTALAR. Hem “hak hukuk” deyip hem hukuka uyumsuzluk yapamazsınız.

İsterseniz sözü kıdemli hukukçulara bırakalım;

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu; “Erken seçim kararını TBMM alırsa aday olabilir”

Profesör Süheyl Batum; “Aday olması için, erken seçim kararını mutlaka TBMM’nin alması gerekir”

Turgut Kazan (61 yıllık hukukçu); “Tek istisna Erken seçim kararını TBMM alırsa aday olabilir”

Profesör İbrahim Kabaoğlu; “Anayasa metninde Tayyip Erdoğan 3 kere seçilebilir diye bir madde yok”

İşin aslı Amerika'da Franklin Delano Roosevelt dördüncü defa Başkan seçilince Amerika'nın önde gelen seçkinleri düşünmüşler “Bu durum cumhuriyetin modern anlayışına uymuyor, iki defadan fazla seçilemez diye kural koyalım” demişler. Bizimkiler de aslında modernlik adına “3. Kez aday olamaz “ anlayışını oradan alıyorlar. “Dış güçler” işe karışmış mı oluyor!? Fakat alan kendileri, bak şu feleğin işine şans her zaman rayında gitmiyor.

Çözüm var, Naçizane önerimdir; “Dünya liderinin günlük düşündüğü kanun olsun, anayasa hükmü sayılsın!”

Üsküdar eğer eski Üsküdar’sa, at da eski atsa. Üsküdar’ı yine atla geçsin! Hem de eskiye özlemli olur! Tiki dak tiki dak ıra fana.