1-VENİ, VİDİ, VİCİ

Sezar Mısır’ı aldıktan sonra Anadolu’daki Pontus devletini de yıkmıştı. Roma’daki dostlarından birine bu önemli zaferi bildirmek için Tokat ilçesi Zile’den şu üç kelimeden ibaret mektubu gönderdi. VENİ, VİDİ, VİCİ (Geldim, gördüm, yendim.)

2-ALLAH RIZASI İÇİN SUS

Şeyh Sadi, estetiği seven ve çirkine tahammül edemeyen bir şairdi. Bir gün cami avlusunda çatlak ve bozuk sesle Kuran okuyan bir imama rastladı. İmama

“Bu hizmetin karşılığında ne alıyorsun imam efendi? “dedi. “Allah rızası için okuyorum efendim” Şeyh Sadi, “Öyleyse ne olur “Allah rızası için okuma” dedi.

3-MUTLULUĞUN SIRRI

Bir gün meydana toplanan halk Eflatun’a ( Platon) şöyle bir soru sorar. “ Biz ne zaman mutlu olacağız?” Eflatun, “Ancak Krallar filozof, filozoflar da kral olursa”

4-KONUŞ ARTIK, KONUŞ BE, KONUŞ!

İtalya’nın ünlü heykeltraşı Mikelanj, Musa heykelini o kadar canlı ve o kadar güzel yapmıştı ki, kendisi de bu heykelin karşısında heyecana kapılmış ve “Konuş artık, konuş be, konuş!” diye bağırarak çekici heykele fırlatmıştı.

5-UZAKLIK ÖNEMLİ DEĞİL

Yunan filozofu Anaksogores’e ölüm döşeğinde yatarken talebeleri nereye gömülmek istediğini sormuşlar. Atina’ya mı, doğduğu köyüne mi? Filozof, “Nereye isterseniz oraya gömün, nasıl olsa öbür dünya her yere aynı uzaklıkta.”

6-KADINA BAKIŞ AÇISI

İngiliz filozofu Bacon’a bir erkeğin evlenmesi için uygun yaşın hangisi olduğunu sordular. Filozof, “Her yaş uygundur, dedi, “Genç erkek için kadın bir sevgili, orta yaşlı için bir arkadaş, ihtiyar için bir hastabakıcıdır”.

7-PARA

Bacon’a “ para hakkında ne düşündüğünü sormuşlar. “Para gübre yığınına benzer, dağıtılmazsa koku yapar. Para iyi bir hizmetçi, kötü bir efendidir” demiş.

8-FARK

Jules Fabre. Bismark’la yaptığı bir konuşmada Prusya’lıların hastaneleri bombardıman ederek hastaları, sakatları öldürdüklerini şikâyet etmiş, Bismark

“Allah, Allah, ya siz bizim sapasağlam adamlarımızı öldürüyorsunuz ya!” demiş.

9-RÜTBE

Büyük Frederich Prusya tahtına çıktığı zaman annesi kendisine “Haşmetlim” demiş. Frederich atılmış, “ Bana her zaman oğlum de anne, çünkü bana verebileceğin en büyük rütbe budur. “

10-NAMUS

Kral 4. Henri Catherine de Ronen’e aşık olmuş. Kralın ısrarına karşı çıkan kadın şu cevabı vermiş. “Sizin karınız olamayacak kadar fakir, metresiniz olamayacak kadar namusluyum. “

BAADDİN AHKÂMI

1-İnancın sadece seni, insanlığın hepimizi ilgilendirir.

2-Çiçek gibi insanların kalbini kırdınız, bahçeleriniz bahar görmesin. (Ahmet Arif)

3-Vebal nedir bilir misiniz? “Hak etmeyen insanlara makam, mevki vermektir.”

4-Bana arkamdan konuşulan lafı getirme. Onlar senin yanında nasıl rahatça konuşuldu, onu söyle…

5-Son günlerde hayatını okuduğum Mahsuni Şerif’in şu dörtlüğünü çok beğendim. Mahsuni Şerif’im gayrı gam yemem, / Ondan ötesini kimseye demem,

Ufak vücuduma kefen istemem, / Varsa insanlıkla sararlar beni…

6-Belki sandığın kadar harika değilsindir de, hep insanlar seni idare etmiştir.

Bir de böyle düşün.

7-Ne güzel söylemiş Fuzuli, “Allah’ım, ya çektiğim sıkıntılara göre güç ver bana,

ya da gücüm yettiği kadar sıkıntı.”

8-Trafik polisi şoför koltuğundaki kadına sorar, “ Alkollü mü araç kullanıyorsunuz?

“Yoo benzinli bu!” demiş!

9-Konya Selçuk Üni. Sos. Bil. Ens. Felsefe ve Ana Bilim Dalında “Kuran ve sünnet rehberliğinde Şeytanla Mücadele edecek insan eğitimi” konulu doktora tezi verilmiş!

Aklım şaştı, Selçuklu İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğunun batmasına sebep olan tarikat ve cemaatlerin baskısı çocuklarımızı perişan ederek geleceğimizi karartıyor.

Yıllar önce yazdığım bir dörtlüğümde Anadolu’da yaşanan cehaleti şöyle sorgulamıştım.

Batı her şeyi sorgular felsefeye tapar,

Doğu her şeye inanır, felsefeye yan bakar,

Biri eleştirel akılla düşünür, yapar satar,

Biri “Her şey Allah’ın hikmeti,” der, yatar yatar…(Mehmet Özata)

12 Ocak 2022