1950’li yıllarda radyoda, akşam ajansından önce (saat 7’ye 10 kala) bir program vardı. Programın ismi, “TARİHTEN BİR YAPRAK”, sunucusu ise tok ve gür sesiyle Feridun Tülbentçi idi. Allah rahmet eylesin.
04.08.2014 pazartesi günü Diyanet Takviminin ön sayfasında, “İslam güzel ahlaktır” yazıyordu. (Beyhaki, Şüa-bü’ül- İmam, 6/242; Hadis No: 8016)
Takvimin arka sayfasında yazanlardan da aşağıda bahsedeceğim.
Böyle ara ara, Diyanet Takviminin yapraklarından dikkatimi çeken yazıları sizlere aktaracağım.
Sözlükte, “irade ve talep eden, isteyen, arzu eden” anlamına gelen mürit, tasavvufta, kendisi için Allah’ın irade ettiğinden başka bir şeyi istemeyen, Allah’ın iradesi karşısında kendi iradesini hiçe sayan, tarikata giren, şeyhe bağlanan derviş, bende demektir.
Niyaz ne demektir? Farsça bir kelime olup, dua etmek, yalvarmak, tevazu göstermek, istemek, ihtiyacını gidermek demektir.
Günün Duası: Allah’ım bana öğrettiğin ilim ile beni faydalandır, bana fayda verecek ilmi bana öğret ve benim ilmimi artır. Her hal üzere Allah’a hamd olsun. Cehennem ehlinden Allah’a sığınırım. (Tirmizi, Deavat, 130)
Sema ne demektir? Sema Sözlükte dinleme, işitme kulak verme anlamına gelir. Sema tasavvufta makam, name ile okunan dini metinlerin etkisiyle coşup dönme demektir. Mevlevi zikir meclisine Sema, bu ayine katılan dervişlere Semazen, ayinin icra olduğu yere de Semahane denir.
TARİHTE 1. CİHAN HARBİ
Birinci cihan harbinin üzerinden 100 sene geçmiştir. Cihan harbi insanlık tarihinin en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu savaş dünyadaki birçok şeyi köklü olarak değiştirmiş, böyle kapsamlı değişimlerin yaşandığı başka bir olay daha olmamıştır.
Birinci dünya harbi hayatımızdan neler götürdü? Dostlarımız yenildiği için biz de yenilmiş sayıldık. Sırbistan’ın işgaliyle tarihin en büyük felaketlerinden biri olan 1. Cihan harbi başlamıştır. Muharip ülkelerde seferberlik ilan edilmiş eli silah tutan bütün gençler orduya çağrılmıştır.
1. Dünya harbi cemiyetin düzenini alt üst etti, insanları fakirleştirdi. Aristokrasi ağı büyük bir darbe aldı. Bu harpten önceki yıllar, Le Belle Epouge (güzel devir) diye anılır. En büyük felaket savaşta bir milyon evladını kaybeden ve iflas eden Türklerin başında koptu. Koskoca bir imparatorluk parçalandı. Türklerin ödediği bedellerin en büyüğü bin yıllık bir kültürün yok oluşudur.
2. Müslümanların yaşadığı yüz binlerce metrekarelik Arap topraklarını kaybettiği gibi payitaht İstanbul ve Anadolu işgale uğradı. Bu felaket işin geleceğinin görülmemesinin ve bilgisizliğin acı sonucudur. Her karanlığın bir sabahı vardır ya Türkiye’nin yeniden doğuşu da şükür bu günlere gelmiştir.
(Not: Cihan Harbiyle ilgili bilgiler için Türkiye Gazetesinden yararlanılmıştır. )
Saygı ve sevgilerimle.