Çok kıymetli ve çok değerli misafirlerimiz hepinizi en içten saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
Sanat Okulu Binası’nın yapılışının 100 yılını kutluyoruz. Daha nice 100 yıllara diyoruz.
Sanat Okulu binasının (Şimdi ki Müze Binası) tamiratını babam İsmail Çenesiz ve dayımlar, Kadife’ler yaptılar. Biz, Rüştü Kadife’yle birlikte onlara öğle yemeği getirirdik.
Müze Binası’nın Sanat Okulu olduğu ve bizim de öğrencisi olduğumuz dönemlerde, öğretmenlerimiz Memiş Avşar, Mustafa Kavukçu, Cevat Kuşcu ve Lütfi Köksal’dı.
Lütfi Bey’e yazımın sonunda tekrar değineceğim. Çünkü bu hocaların hocası benim şiir yazmama sebep olan insan aynı zamanda şiir okuma ustası öğretmen ve ağabeyimdi.
1950’li yıllarda voleybolda futbol kadar revaçta idi. Sanat Okulu ile Çorum Lisesi sık sık maç yapardı. Zaten başka takım da yoktu.
Bu yıllarda duvar gazetesi çıkıyordu. 1952 yılında, ikinci sınıfta iken ben de yazı veriyordum. Gazete aylık olarak çıkarılıyordu. Benim okul numaram 193’tü,
Çorum Müzesi’nin yapım tarihi 28 Kasım 1914. Bu asırlık, kıymetli yapının 100 yılı. Bu kıymetli yapı çok çeşitli hizmetler vermiş okul olmuş, bir müddette hastane olarak kullanılmıştır. Şu an müze olarak hizmet vermekte olup Dünya 5.’cisidir. Bu önemli bir yerde olmak demektir.
Türkiye’de sanayinin büyümesinde sanat okullarının önemli rolü olmamıştır. Ama Toprak Sanayi makinalarının yapımının gelişip hız kazanmasında önemli katkıları olmuştur.
Koç Holding Afrika’da, elektriksiz yerlere güneş enerjisiyle çalışan ev aletleri, buzdolapları yapacakmış. Bu tür projelerde Sanat Okulu mezunlarının katkısı olduğuna inanıyorum.
Tekrardan Lütfi Köksal Hocamıza dönersek. Lütfi Bey sanatkâr değildi, edebiyat öğretmenliği yapıyordu. Ama 1952’de Çorum’da Sanat Okulu öğretmenliği ve Müdür Yardımcılığı yaptığı uzun yıllar boyunca okulun bel kemiği idi. Talebesi Nihat Özer Çorum’a Müdür olarak geldi. Bu beraberlik okulda güzelliklere vesile olmuştu. Şimdi ikisi de hakkın rahmetine kavuştu mekânları cennettir inşallah.
Bizim Sanat Okulumuz ve şimdinin Çorum’un görkemli Müze Binası’nın daha nice 100 yıllara erişmesini ve Çorum turizmine katkılarının devamını diliyoruz.