27.10.2011 Perşembe günü Sayın başbakan, iktidarı kaybetsek bile bütün ruhsatsız ve kaçak yapıları yıkacağız diyordu. Hatta ruhsatı olanları bile eğer sağlam değilse yıkacağız diye ekliyordu Bu çok güzel bir haber.  Bence eğer iyi organize edilirse oy kaybettirmez kazandırır bile.

Tabii bu çok güzel bir karar ama hala deprem yönetmeliği de tam hakkıyla yürütülmüyor. Bu ne demek oluyor? Hala Türkiye’de her yıl binlerce çürük bina yapılıyor.

Ben depremin olduğu 23.10.2011 Pazar gününden beri bu konuyu izliyor ve araştırıyorum. Bu süre zarfında edindiğim bazı izlenimleri sizlere aktaracağım.

Mutlaka ama mutlaka yapılması gerekenler var yoksa hakkıyla sağlam binalara kavuşamayacağız.

Demir eksikti, çimento eksikti lafı da artık yalama olmuş bir kelime. O zaman siz de eksik kullandırtmayın Sayın yetkili! Rüşvet alanı ağır cezalandır, layıkıyla yapmayanlara da gerekli cezaları veriver. Neyse biz aşağıda görüşlerimizi ve edindiğimiz bilgileri sıralayalım.

1-Ruhsat alınırken bina sigortalanmalı. Böyle yapılırsa ilerde bina yıkıldığı zaman parayı sigortayı yapan firma ödeyeceğinden binanın daha sağlam ve eksiksiz yapılması için kontrollerinin de daha iyi yapılmasını sağlayacaktır. 

2-Demir ve çimento daha dikkatli incelenmeli. Betonun 25–30 gün boyunca ilk günler sabah akşam, 10. günden sonra da günde bir defa iyice kandıra kandıra sulanması sağlanmalıdır. Bizim incelemelerimize göre sulama kontrolü yapılıyor ama çokta iyi yapılamıyor. En mühim olan bu eksik hemen giderilmelidir.

3-Yapı denetim sistemi 1 yıldır yapılmakta ve çokta başarılı olmuştur. Yapı denetim sistemi bütün vilayetlerde vardır. Bunun daha etkin çalışması sağlanmalıdır yoksa bütün emekler boşa gider.

4-Ruhsat verme ve kontrol işleri belediyelerden alınmalı ve İMAR VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINA VERİLMELİDİR!   

5-Her türlü devlet ihaleleri fiyatı çok kıranlara katiyen verilmemeli daha önce gücenilir iş yapmış olan vicdanlı firmalara verilmelidir. İnsanları deprem değil bina öldürüyor sözü gerçeğin ta kendisidir.

Van’da olan depremde ve diğer depremlerde de yapılan eksikler:

Önce şunu belirteyim ki devlet ve hükümet depremzedelere ulaşma konusunda başarılıydı. Yalnız çadır, ekmek ve su gibi önemli ihtiyaçların karşılanmasında bazı sıkıntılar yaşandı. a-) Çadırlar daha önce deprem olan vilayetlerden toplanıp hemen gönderilmeli. b-)  Yakın vilayet ve kazalardaki vali ve kaymakamlar fırınları 3 vardiya çalıştırmalı ekmeği sıcağı sıcağına göndermelidir. Vatandaş ekmek ve suyun devamlı geleceğine inandırılmalıdır. Pet şişelerdeki suyun haricinde yüzlerce tanker su da 8–10 saatte deprem mahalline ulaştırılmalıdır. c-)  Yakın vilayetlerdeki evlerden battaniye giyecek vs 10–15 saat sonra depremzedelere verilmiş olmalıdır.

Okullar, resmi binalar, hastaneler, oteller, spor salonları vs.10 şiddetindeki bir depreme bile dayanıklı yapılmalıdır.

Yine her şehirde binlerce insanı barındıracak, sağlam ısınma tertibatı olan ve içinin boş yüksekliği 225 metre olan binalar yapılmalıdır. 

Bunların yapılmasının yazması kadar kolay olmadığını bende biliyorum ama başlamakta bitirmenin yarısıdır. Bu kararlar valilerimiz vasıtasıyla hükümetimiz tarafından alınmalı ve yapılmalıdır.

Depremzedelere geçmiş olsun diyor ölenlere yüce Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun sevgili kardeşlerim.

Mübarek Kurban Bayramınızı tebrik ediyor hayırlara vesile olmasını diliyorum efendim.

YAKMIYOR AĞUSTOS

GÜNEŞİ;

Yakmıyor Ağustos güneşi

Kalmadı güvenilir kişi

Biber yakmıyor ağzımızı

Kalmadı balın bile tadı

Tereyağının unutuldu adı

Aşkın adı kaldı

Kadının tadı kalmadı.  

25.10.2011

 Saygı ve sevgilerimle.